Де Ниро култни филмски возач

Александра Маџар
Де Ниро култни филмски возач

Лос Анђелес - Снимајући филмове редитељи и сценаристи инспирацију траже у различитим људима и појавама у свијету око њих, а посебну мистерију за неке филмске стручњаке имају таксисти.

Они најчешће имају невјероватне приче и радо их дијеле са муштеријама. Ствараоци филмских прича сматрају да у послу који подразумијева да возиш разне непознате људе - у кафану, позориште, до куће, аеродрома или кроз удаљени град, има много материјала за филм. Један од редитеља који је прихватио овај изазов је Мартин Скорсезе. Његов "Таксиста" из 1976. године је свакако најпознатији филм са овом тематиком. Управо је возило - легендарни "чекер таксикеб А11" из 1974. најбољи и најпоузданији пријатељ возача Тревиса, чији лик тумачи Роберт де Ниро. Аутомобил је Тревису попут вјерног коња у вестернима, сапутник овом усамљеном осветнику који постаје херој. На крају филма возач и такси нестају у мраку, баш као каубој који у посљедњој сцени јаше ка заласку сунца.

Тијесна веза машине и човјека који њом управља потенцира се и у француској франшизи "Такси" из 1998. године. Сами Насери оживио је лик Данијела који је желио да постане возач на ауто-тркама, што сада надокнађује возећи муштерије вратоломно кроз Марсељ.

У Бесоновом научнофантастичном трилеру "Пети елемент" прича почиње управо уласком црвенокосе и прелијепе српске глумице Миле Јововић у футуристички такси којим пилотира фрустрирани Брус Вилис. И амерички трилер "Колатерал" приповиједа како се случајни сусрет претвара у судбоносни: уобичајени дан таксисте Макса, којег глуми Џејми Фокс,  драматично се мијења када у његов ауто уђе плаћени убица Винсент (Том Круз).

"Секс и град"

Глумице из популарне серије "Секс и град" као да би биле беспомоћне без флоте њујоршких таксија. Изгледа да ниједна од четири даме нема возачку дозволу. У свакој епизоди заустављају таксије, а највише Сара Џесика Паркер, која је освојила фанове ове серије улогом  Кери Бредшо. Ако нема таксија, нема ни састанака, ни секса, али ни града ни ове серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана