Давно изгубљени филм Орсона Велса откривен у Италији

Агенције
Давно изгубљени филм Орсона Велса откривен у Италији

Рим - Давно изгубљени нијеми филм који је 1938. режирао Орсон Велс пронађен је у складишту на сјевероистоку Италије гдје ће први пут бити приказан у октобру, преносе агенције.

“Превише Џонсона” био је замишљен као пролог комедији импровизације која је била на репертоару Меркјури театра у Њујорку, али никада није завршен.

Особље “Синемасеро” арт биоскопа у Порденонеу пронашло је у свом складишту снимак почетком ове године иако се годинама вјеровало да је једина копија изгубљена у пожару који је прогутао Велсову кућу у близини Мадрида 1970. године.

Како је снимак завршио у Италији је и даље мистерија, рекла је Кели Фрејвер, портпарол Џорџ Истман музеја филма и фотографије у Рочештеру који је и објелоданио да је снимак пронађен.

Оно што се зна је да су све осим једне ролне у релативно добром стању, а оштећену ролну су стручњаци у Холандији средили и то без уплитања дигиталних помагала.

Рестаурирана копија филма свјетску премијеру имаће 9. октобра на фестивалу нијемог филма у Проденонеу, а америчка премијера услиједиће недјељу дана касније у Џорџ Истман музеју.

Најпознатији по класику из 1941. “Грађанин Кејн” и радио драми “Рат свијетова”, Велс је био један од оснивача Меркјури театра. Преминуо је у Лос Анђелесу 1985.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана