Давид Капац: Мики Манојловић у филму Стриц је сан снова

Танјуг
Давид Капац: Мики Манојловић у филму Стриц је сан снова

ПАЛИЋ - Хрватски редитељ Давид Капац изјавио је да је био "сан снова" рад са глумцем Предрагом Микијем Манојловићем у филму "Стриц", који је српску премијеру доживио на Фестивалу европског филма Палић.

Капац је рекао Тањугу да је филм жанровски спој ствари које веселе и одражавају њега и коредитеља и косценаристу Андрију Мардешића.

"Било је јако тешко из сценарија препознати што би то могло бити и где га сврстати. Нисмо га хтели ограничити на један жанр већ је спој арт хауса, трилера и хорора. Нама природно дође да то мешамо са бизарном комедијом", рекао је Капац.

Филм се дешава крајем осамдесетих у Југославију, где се вољени стриц враћа породици на празнике из Њемачке. У једном тренутку се кроз звоно мобилног телефона наговешћује да ипак нису осамдесете, нити Божић.

Капац је рекао да темељна идеја није била политички ангажована порука, али да је нису могли избећи смештајући "кулису филма у то време".

Према његовим ријечима, више су се водили породичним односима који могу бити репресивни и као такви алегорија репресивних режима.

"Али примарно смо се бавили напетостима које породичцна окупљања изазивају", нагласио је редитељ.

Капац се присјетио да је до ангажовања Манојловића дошло на "блеф, као дрим кастинг" пошто су српском глумцу послали мејлом сценарио ког је он брзо прочитао и потом остао вјеран пројекту две године док коначно није дошло до снимања.

"Мики нам је рекао да га је привукла улога јер је у њој видео нешто што до сад није играо. То је њему био изазов а нама велика обавеза да оправдамо његово поверење", признао је Капац.

У "Стрицу" поред Манојловића играју Горан Богдан, Ивана Рошчић и Роко Сикавица.

Мардешић и Капац су пријатељи који раде заједно још од факултета, пишу сценарије и режирају.

"Како је режирати у двоје? Грозно, али грозно је и режирати сам. Овако режирати са најбољим пријатељем је пуно лакше", додао је Капац.

Према његовим речима, сваки има своје врлине и посебности, надопуњавају се и у већини филма деле интересе, али је магија оно што додају појединачно.

"Има ту и свађа и несугласица. Ми се као пријатељи свађамо и око мишљења о другим филмовима, музици, храни. Нормално да се жестоко раправљамо и у нашем филму, али свака одлука је пропитана два, три пута и чини ми се најбоља могућа", истакао је Капац.

Хрватски ауторски двојац наставља сарадњу пошто су већ добили новац за сценарио идућег филма.

"Стриц" је хрватско-српска копродукција која је имала премијеру недавно у Карловим Варима, а потом је филм ишао у Пулу, док је за пројекцију у палићком програму "Паралеле и судари" у четвртак тражена улазница више и заказана је додатна пројекција.

"Значи нам јако пуно што је филм на Палићу, где смо први пут и о коме смо чули све најбоље. Верујем да ће након хрватске дистрибуције врло брзо кренути и српска", најавио је Капац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана