"Дара из Јасеновца" од петка и у њујоршким биоскопима

Срна
"Дара из Јасеновца" од петка и у њујоршким биоскопима

ЊУЈОРК - Филм "Дара из Јасеновца" од петка, 12. марта, постаће дио репертоара два велика њујоршка биоскопа "АМЦ емпајер" и "Вилидж ист бај Анђелика".

Послије готово годину дана биоскопи у Нјујорку спремни су за публику која, иако у ограниченим капацитетима броја мјеста у салама, с нестрпљењем очекује да најновија филмска остварења погледа на великом платну.

У ред најишчекиванијих уврстио се и филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића, који је недавно путем малих екрана приказан и домаћој филмској публици, наишавши на најпозитвније критике и огроман одјек у гледаности широм Србије, Републике Српске и Црне Горе, саопштено је из дистрибутерске куће МЦФ.

Историјска драма, која описује и на маестрално умјетнички и едукативан начин оживљава заборављени период српске историје, красиће велико платно америчких биоскопа уз најновије и дугоочекиване наслове тамошње продукције, као што су акција Кристофера Нолана "Тенет", "Минари", "Земља номада", сатира "Обећавајућа млада жена", али и филм "Отац" са Ентонијем Хопкинсом.

Филм се осврће на период 1942. године, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата.

О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима гдје дјеца свакодневно умиру од болести и глади и гдје их сурово убијају.

Прича "Дара из Јасеновца" је приказ судбине само једног дјетета Козаре за хиљаде и хиљаде никад сазнатих и у стварности трагичнијих судбина.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Биљана Чекић, Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра ЛЈубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док глумачку екипу из Србије чине Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана