Данас премијера ратне драме “Олуја”: Потресна прича о српском егзодусу

Бранислав Предојевић
Данас премијера ратне драме “Олуја”: Потресна прича о српском егзодусу

БАЊАЛУКА - Премијера “Олује” једног од најишчекиванијих српских филмова године, сценаристе и редитеља Милоша Радуновића, о трагичном прогону Срба из Хрватске биће одржана данас у Београду, а у биоскопе у Републици Српској филм стиже 26. јануара.

Ово је први домаћи филм који говори о српској трагедији у љето 1995. године, кроз потресну причу о егзодусу 250.000 Срба са својих вјековних огњишта. Драма о рату испричана је из угла обичног човјека кога маестрално глуми Јово Максић у улози Илије, чији је једини циљ да заштити и сачува своју породицу, огњиште и село у ком је одрастао с друговима који су му силом прилика постали саборци, а чије се животне приче преплићу. Аутор Радуновић каже да је веома задовољан својим првим дугометражним играним остварењем, да је реализован онако како је желио, као искрен антиратни филм и да је сигуран да сви у екипи имају идентична очекивања од “Олује”.

- Филм и серија “Олуја” јесте наше виђење рата, базирано на истинитим причама, у ком је наш народ озбиљно страдао. У центру дешавања јесу животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм - рекао је Радуновић. Аутор филма каже да је имао веома обимна истраживања, интервјуе с људима који су преживјели погром 1995. године, а према његовим ријечима прва радна верзија филма имала је чак пет сати, а сада је филм монтиран на два и по сата.

- У филму смо имали портрете четири породице, а да свака од њих заслужује да добије посебан филм на великом или малом екрану. Потребно је да опростимо, а не да заборавимо. Мислим да ми управо радимо стално обрнуто, заборављамо, али не опраштамо - нагласио је Радуновић.

Ова ратна драма настала је према идеји “Омега” продукције из Београда, која је пројекат реализовала у сарадњи с компанијом “Телеком Србија”. У филму “Олуја” играју: Јово Максић, Златан Видовић, Марко Баћовић, Новак Билбија, Љубиша Милишић, Давор Јањић, Марија Микић, Јелена Човић, Милица Станковић, Иван Вујић, Јаков Јевтовић и други. Музику је радио Александар Ранђеловић, сценографија је дјело Миленка Јеремића и Зорана Јокића, сниматељ је био Богдан Бабовић, док је монтажу одрадио Ареф Зааби. Бањалучки глумац Златан Видовић, који тумачи једну од главних улога, рекао је за “Глас Српске” да је цијела екипа била свјесна тежине теме и изазова који је стављен пред овај пројекат.

- Комплетна екипа била је посвећена на сету током цијелог снимања, били смо свјесни тежине теме и величине изазова овог пројекта за српску кинематографију. Знали смо да ће бити гледан и да ће изазвати много контроверзи и због тога смо се трудили, не могу рећи, да будемо објективнији, али сигурно што поштенији и истинитији. У филму се не појављују политичари и генерали, само обични људи, попут свих нас који су се нашли на путу ратних дешавања. Увјерен сам да смо направили добар и поштен филм, који ће оставити упечатљив утисак. И без обзира на почетне различите перцепције публике прије свега треба гледати кинематографску вриједност “Олује” - рекао је Видовић.

По трејлеру овог филма, објављеног прије неколико мјесеци, утисак је био да ће потресна прича бити нешто посебно у домаћој кинематографији. Приказани су и неки од битних стварних догађаја који су обиљежили почетак августа 1995. године, расуло у вођству САО Крајина, конфузија на терену, брутални напади хрватских јединица, дјечак који управља трактором, бомбардовање избјегличке колоне авијацијом (злочин на Петровачкој цести), распоређивање избјеглица по Војводини и Косову. Филм након премијере креће у редовну биоскопску дистрибуцију, а након тога слиједи и телевизијска серија од 12. једночасовних епизода.

Реакције

Након специјалне пројекције за медије, филмски критичар “Курира” Никола Попевић написао је први приказ филма уз закључак да је “Олуја” тежак, али и филм вриједан гледања.

- “Олуја” је филм који се хвата у коштац с великом темом, много никад неиспричаних прича у позадини и колико год био тежак за гледање потребан је као подсећање не само на догађаје, него и на то да траума и даље постоји - написао је Попевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана