Чувени филм “Бјекство” Сема Пекинпоа слави пола вијека

 Бранислав Предојевић
Чувени филм “Бјекство” Сема Пекинпоа слави пола вијека

ЛОС АНЂЕЛЕС - Филм чувеног режисера Сема Пекинпоа “Бјекство” прије тачно пола вијека стигао је у биоскопе и започео свој дугачки пут до данашњег статуса класика седме умјетности.

Сценарио је по истоименом роману доајена ноар прозе Џима Томпсона писао тада млади сценариста и режисер Волтер Хил, док је за камеру сјео контроверзни мајстор филмског насиља Сем Пекинпо, а главну улогу тумачила је једнако проблематична холивудска звијезда Стив Меквин. Радња прати пљачкаша Картера Дока Мекоја (Меквин) који се налази у затвору, док његова супруга Карол (Али Мекгроу) планира завјеру за његово ослобађање под условом да опљачкају банку у Тексасу за поквареног бизнисмена Џека Бењона (Бен Џонсон).

Бјекство и пљачка тада бивају претворени у двоструку издају унутар групе пљачкаша, а брачни тандем бјежи у Мексико са полицијом и криминалцима на врату.

Идеју за адаптацију покренуо је сам Меквин и продуцент Дејвид Фостер, са идејом да Питер Богдановић режира, а сам Томпсон пише сценарио, али је брзо дошло до сукоба са непредвидивим Меквином, па су обојица отпуштени. Писање и режија су на крају припали Хилу и Пекинпоу који су мијењали сценарио како би имао више акције.

- Мислио сам да није могуће радити Томпсонов роман за филм јер је чудан и параноичан. Нисам вјеровао да ће филм бити снимљен, нити да ће Меквин добити улогу. Нашао сам се у чудној позицији, покушавајући причу учинити мање насилном, али је она постала крими-класик пун насиља и крви - навео је Хил.

Само снимање протекло је уз много проблема на сету због Пекинпоове склоности алкохолу, тешке нарави Меквина, те његове љубавне афере са партнерком Али Мекгроу која је била удата за продуцента Руперта Еванса, али је филм ипак премијерно приказан на данашњи дан 1972. године. Пекинпо се поново нашао под оптужбама за глорификацију насиља иако је ово вјероватно био један од његових мање насилних филмова.

- Као филмски стваралац морам да сагледам обје стране медаље и да дам све од себе као приповједач. Немам апсолутно вриједносни суд. Зашто насиље има такву тачку опијености код људи? Зашто људи свој дан структурирају на убијању? То није питање за мене - објаснио је Пекинпо.

Упркос негативним критикама које је добио по изласку, бројни ретроспективни критичари дали су филму добре оцјене, а “Бјекство” је временом постало симбол криминалистичког филма, уз све већи култ код млађе генерације режисера, додатно појачан са неколико одличних ДВД и блу-реј издања.

Пријем

Публика је масовно гледала филм који је са буџетом од три милиона зарадио више од 36 милиона долара. Постао је осми филм са највећом зарадом из 1972. године и једно од финансијски најуспјешнијих остварења у каријери Пекинпоа и Меквина. Данас филм на сајту “Ротен томатос” има оцјену од 86 одсто на основу 21 критике критичара, са просјечном оцјеном 6,9/10, док је на сајту ИМДБ просјечна оцјена 7,3/10.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана