"Чувари формуле" премијерно у Бањалуци: Филмска ода хуманости и нади

Миланка Митрић
"Чувари формуле" премијерно у Бањалуци
Foto: Велибор Трипић | "Чувари формуле" премијерно у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Филм "Чувари формуле", настао по мотивима романа "Случај Винча" Горана Милашиновића, а у режији Драгана Бјелогрлића вечерас је премијерно приказан у бањалучком "Синеплексу Палас", уз присуство глумачке и ауторске екипе.

Бањалучкој премијери присуствовали су глумац и режисер Драган Бјелогрлић, те глумци Алиса Радаковић, Маја Чампар, Јован Јовановић, Огњен Мићовић и Алексис Манети.

Прича "Чувара формуле" смјештена је у 1958. годину и прати групу научника који у институту ''Винча'' спроводе тајни пројекат, предвођен професором Драгославом Поповићем (Радивоје Буквић). Они бивају изложени дози зрачења која је смртоносна, те их југословенска тајна полиција одводи на лијечење у француску клинику Кири.

Фокус радње је на спашавању научника у поменутој клиници, гдје професор Жорж Мате (Алексис Манети) предлаже интервенцију замјене коштане сржи озрачених пацијената, први пут у историји.

Сценарио овог остварења стварали су Вук Ршумовић, Драган Бјелогрлић и Огњен Свиличић. Прича коју су створили је прича о грешкама, хуманости, борби за преживљавањем, људскости и нади.

Глумица Алиса Радаковић, која игра научницу Росу, Роксанду Дангубић, рекла је да јој је велика инспирација била Милева Марић, али и Никола Тесла, као и разне занимљивости о њима до којих је успјела да дође.

- Инспирације има на све стране. Сарадња са Бјелогрлићем је била дивна. То је једно феноменално искуство. И радујем се да видимо куда ће све да путује овај наш филм - навела је она.

Глумица Маја Чампар, која у филму игра Веру, истакла је да је сарадња на филму била сјајна, те да је срећна због тога, док је глумац Огњен Мићовић рекао да су мало одступали од књиге, а када је ријеч о раду на филму, казао је да је лик Животе, којег игра линија наде.

- Он је највећа нада да ће лечење да успе и да је он неко ко ће колеге да бодри - испричао је он.

Глумац, сценариста и продуцент Драган Бјелогрлић казао је да је на прво читање књиге (прве верзије, која се звала "Странпутица") знао да ће то да постане филм.

- Знао сам нешто о том догађају, било ми је занимљиво. Договорио сам се с Гораном, звао сам Вука Ршумовића и тако је све кренуло - казао је он.

Он је, говорећи о фикцији и стварности, када је ријеч о филму, рекао да се нису много оптерећивали чињеницама и историјским догађајима, али да су битне смјернице у филму испоштоване.

- Пратили смо они што се десило, а то је био број ликова, односи међу њима и неколико слојева приче и жанрова (драма, мелодрама, трилер). Ово је најтежи посао био за мене као редитеља, јер радња филма се дешава у болници, у једном узаном простору, обилује сценама болести и лечења које нису баш пријатне за гледање. Ја сам све време имао у глави како то да пребацим на други ниво, а то је на ниво емотивног, да не буде толико застрашујуће. Драго ми је да сам то успео - објаснио је Бјелогрлић.

Глумац Алексис Манети рекао је да је за њега било занимљиво снимање, али и повратак коријенима, с обзиром на то да му је мајка Српкиња.

- Било је супер, сви су љубазни. Драган има неки посебан дух и види све - навео је Манети.

Глумац Јован Јовановић, који глуми Радојка, рекао је да је припрема за филм била посебна, јер су имали пробе за столом.

- Имали смо тежи задатак када је ријеч о трансформацији, била је тешка. Ишли смо на строге дијете и гурали смо једни друге. Види се у крупним кадровима да смо мало испијени. Радили смо то из поштовања према улогама које играмо - истакао је Јовановић.

Филм "Чувари формул" је 15. августа приказан ван конкуренције у оквиру главног програма 29. Сарајево филм фестивала, док је премијера у Србији одржана 24. октобра.

Од сутра је на редовном репертоару "Синеплекса Палас".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана