Цртани Том и Џери данас слави рођендан

GS
Foto: Ilustracija

На данашњи дан давне 1940. године премијерно је приказана прва епизода онога што ће касније постати култни цртани серијал - Тома и Џерија.

Том и Џери су анимирани ликови из истоимених кратких цртаних филмова, створених 1940. година. Филмови приказују ривалство између Тома, мачка, и Џерија, миша, који све вријеме покушавају да надмудре један другог упадајући притом у низ комичних и необичних ситуација.

Вилијам Хана и Џозеф Барбера били су први сценаристи и редитељи ових цртаћа. Први цртани филм у којем су се појавили Том и Џери звао се “ Puss Gets the Boot” (“Маца је добила отказ”) и емитован је 10. фебруара 1940. године.

У њему се не помињу имена ни Тома ни Џерија и верује се да су они именовани касније када је већ било ријешено да се ради читав серијал. Популарни мачак и миш ће се појавити у преко 110 цртаних филмова, од којих је седам добило Оскара за најбољи кратки анимирани филм.

Већ је “Маца је добила отказ” био први цртани који је номинован за ову престижну награду, али га те године није добио јер је статуа отишла другом МГМ цртаћу под називом “Млечни пут”. Међутим, и номинација је била довољна да продуцент МГМ-овог студија за анимације да зелено свјетло за производњи читаве серије цртаних филмова о Тому и Џерију пише НовостиМагазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана