Цртани филм “Љепотица и звијер” настао прије 30 година: Важно оно што је у души

Приредила: Илијана Божић
Цртани филм “Љепотица и звијер” настао прије 30 година: Важно оно што је у души

БАЊАЛУКА - Цртани филм “Љепотица и звијер” заснован на истоименој француској бајци из 1756. године ауторке Џени Мари Лепринц де Беаумонт настао је прије 30 година. Симпатична љепотица, страшна звијер, посуђе, свијећњаци и сатови који говоре очаравали су све генерације.

Остварење је продуцирао “Волт Дизни” студио за анимацију, а објавио га је “Волт Дизни пикчрс” у продукцији Дона Хахна. Премијера је била на њујоршком филмском фестивалу 29. септембра, а у кинима је био већ 13. новембра 1991. године. Зарадио је 331 милиона долара на међународним благајнама. Критичари су похвалили романтичну причу и анимацију, а сцена у плесној дворани била је посебно хваљена. Похвале су ишле и на рачун ликова и пјесме. У априлу 1994. године “Љепотица и звијер” постао је први анимирани “Дизнијев” филм који је био адаптиран у бродвејски мјузикл.

Иако је принц претворен у звијер мислио ЈЕ да га његов спољашњи изглед одређује и да га људи одбацују и мрзе због тога, Бела му је открила да је важно оно што је у души. Бајка и цртани филм показују да је унутрашња љепота оно што нас води према непролазној љубави те да су добродушност и жеља да помогнемо онима који су у невољи особине доброг човјека.

Бајка говори о чаробници која је тестирала принчево срце тако што се претворила у сиромашну старицу и понудила му ружу у замјену за склониште у његовом дворцу. Кад ју је принц одбио, чаробница је видјела да је принчево срце себично и за казну га је претворила у страшну звијер, а његове слуге у намјештај. Принц ју је молио да га поштеди, а она му је на то поклонила магично огледало којим је могао да види све што се дешава у свијету мимо дворца, а дала му је и чаробну ружу, којој ће све латице отпасти до његовог 21. рођендана. Кад се то догоди, заувијек ће остати звијер, а једини начин да скине урок је да пољуби своју истиниту љубав.

Много година касније, Бела, лијепа кћерка шашавог проналазача, сања о пустоловини и забави. Она воли књиге више од свега. Суграђани је сматрају другачијом. С жељом да на сајму покаже свој нови проналазак Белин отац се изгуби у шуми и набаса на дворац чији је господар звијер. Када Бела дође да спаси оца, почиње заплет, јер звијер одлучује да зароби Белу и допустити оцу да се врати кући.

Током живота у чудесном дворцу Бела се спријатељи са живим намјештајем, а постепено се заљубљују она и звијер. Када након многих заплета једно другом открију љубав, звијер се претвори у човјека, а живи намјештај у људе.

Ову филмску адаптацију режирали су Гари Троуздејл и Кирк Вајз, по сценарију Линде Вулвертон.

“Златни глобус”

Филм је освојио “Златни глобус”, у категорији најбољи филм - комедија или мјузикл, што га чини првим анимираним филмом који је освојио ову награду. Такође је први анимирани филм икад који је био номинован за “Оскара” за најбољи филм на 64. додјели награда. Освојио је “Оскар” за најбољу оригиналну музику те за најбољу пјесму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана