Цртани филм “Бамби” настао прије 80 година: Прича о одрастању и неодустајању

Илијана Божић
Цртани филм “Бамби” настао прије 80 година: Прича о одрастању и неодустајању

БАЊАЛУКА - Дирљива прича о Бамбију, која нас учи да пред тешким животним ситуацијама не смијемо одустајати, те да без обзира на све треба да сачувамо оно добро у себи, пренесена је на платно прије 80 година.

Наиме, амерички анимирани филм снимљен је у режији Дејвида Хенда, а рађен је у продукцији Волта Дизнија давне 1942. године. Снимљен је према књизи “Бамби, живот у шуми” аустријског писца Феликса Салтена. Лик Бамбија нацртао је Тајрус Вонг.

Мало лане пратимо од  његових првих корака па све до тренутка када постаје срндаћ. Његово одрастање приказано је као пустоловина коју прате велика срећа и дубока туга, побједе и порази.

Кроз одрастање Бамби учи да препознаје опасности које непрестано вребају, као што је то и у животу сваког човјека.

Бамби остаје сам након што ловац убије његову мајку и ти тренуци су најтужнији, погађају како дјецу тако и одрасле, па је овај цртаћ један од најтужнијих Дизнијевих остварења.

Ипак, Бамби стиче пријатеље који му помажу да превазиђе тугу, као што је симпатични зец Лупко, који често лупка шапицом мамећи осмијехе малишана. Уз Лупка, Бамбијев другар је и твор Цвијет.

Овај цртани филм има много лекција за малишане и одрасле, а један од најважнијих је да никада не требамо одустајати, те да и онда када нас живот доведе пред искушења или нас погоди нека несрећа, не треба посустајати, јер и тада се пред нама појаве пријатељи који нам помажу да превазиђемо потешкоће.

Тако је Бамби, уз своје пријатеље, од маленог ланета израстао у јаког и поносног срндаћа, па нам је он примјер да из свега увијек можемо изаћи јачи.

Поред важности правог пријатељства и доброте коју треба да дијелимо са другима, писац ове бајке, па и цртани филм, упозоравају и човјека, скрећући му пажњу на лоше поступке.

Човјек се у овом цртаћу појављује као лош јунак, он је хладан и главна је пријетња животињама. Цртаћ жели да у људима пробуди осјећања према животињама, да им покаже да не треба да буду њихове убице него заштитници.

Номинације

Цртани филм “Бамби” примио је номинације у категоријама за најбољу музику, најбољи звук и најбољу оригиналну пјесму. Био је у номинацији за “Оскара” 1943. године, те за “Златни глобус” 1948, а освојио је посебну награду Волта Дизнија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана