Човјек који је био филмски стваралац: Преминуо легендарни режисер и продуцент Роџер Корман

Бранислав Предојевић
Човјек који је био филмски стваралац: Преминуо легендарни режисер и продуцент Роџер Корман

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни амерички редитељ, сценариста, глумац и продуцент Роџер Корман преминуо је у 98. години живота, а комплетан свијет филма се опрашта од једног од највећих хероја седме умјетности.

Кормана су често називали “краљем Б-продукције”, “папом поп биоскопа”, “духовним кумом новог Холивуда” и “краљем култа”, јер је  постао познат као пионир у свијету независног филма, с обзиром да је вртоглавом брзином стварао нискобуџетне филмове. 

Током каријере оставио је невјероватан опус од скоро 500 филмова које је потписао у некој од својих функција. 

Није само због тога Корман стекао легендарни статус, већ и зато што је први уочио таленат људи који ће постати дивови кинематографије, попут Џека Николсона, Рона Хауарда, Питера Богдановича, Мартина Скорсезија, Френсиса Форда Кополе, Џонатана Демија, Џејмса Камерона и бројних других великих филмаџија, којима је послом и новцем помогао током почетака.

Корман је најпознатији по филмовима као што су “Мала продавница хорора” и адаптацији дјела Едгара Алана Поа са Винсентом Прајсом у главној улози. Рођен је у Детроиту 5. априла 1926. године, али се његова породица преселила на Беверли Хилс када је имао 14 година. 

Ишао је у средњу школу Беверли Хилс и дипломирао на Универзитету Стенфорд 1947. године као индустријски инжењер. 

Управо те студије су га подстакле да се посвети нискобуџетној продукцији. Служио је у америчкој морнарици скоро три године, а потом је почео да ради разне послове  у Холивуду, али потом одлази у Енглеску и то на Оксфорд, гдје је студирао енглеску књижевност. 

По повратку у САД радио је као књижевни агент и почео да пише и сам филмска сценарија.

- Изгледало ми је то као лак начин да зарадим који долар па сам сјео и провео многе и многе ноћи радећи на сценарију под називом “Higway Dragent” - присјећао се једном. И успио је да га прода једној филмској кући “Allied artists” за 4.000 долара и по њему је снимљен филм са Џоан Бенет и Ричардом Контеом у главним улогама.

Први филм који је режирао звао се “Чудовиште са океанског дна” (1954), а посљедњи “Ослобођени Франкештајн” (1990). У својим остварењима спајао је секс, голотињу, насиље, али и озбиљне друштвене теме које су оставиле огроман траг на генерације стваралаца. 

 

Међу његовим филмовима доминирали су хорори, вестерни, фантастика, кримићи и мотористичке приче, али је једнако тако радио адаптације угледних књижевника попут Едгара Алана Поа и Хауарда Лавкрафта. 

Био је 1964. први амерички продуцент и редитељ који је доживио ретроспективу у Кинотеци Француске, а круг његових поштовалаца постоји широм планете. 

Једнако познат је постао по америчкој дистрибуцији европских и азијских филмова у САД, а о његовом животу и дјелу снимљен је фантастичан документарац под називом “Корманов свијет: Подвизи холивудског бунтовника” , у режији Алекса Стејплтона.

Редитељ, који је 2009. добио почасног “Оскара” за животно дјело, када су га питали како би волио да га памте одговорио је: “Био сам филмски стваралац, само то”!

МЕНТОР

Корман је указао повјерење у филму “Крвава мама” глумцима какви су Шели Винтерс и Роберт де Ниро, а Џек Николсон је с 21 годином дебитовао на великом платну баш у Кормановом филму “Пљачљиви убица”.

Управо је Корман ангажовао младог Мартина Скорсезија да режира “Тркачицу Берту” 1972, а и Џонатана Демија да напише сценарио за “Врели затвор” двије године касније. 

Био је и продуцент остварења “Трип”, с Питером Фондом у главној улози. Гигант независног филмског стваралаштва такође је Рону Хауарду дао прилику да режира први играни филм “Велика ауто-трка” 1977. године, а претходно му је рекао: “Рон, ако урадиш добар посао на овом филму, никада више нећеш морати да радиш за мене”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана