Четрдесет година од легендарног Рокија Балбое VIDEO

Агенције
Четрдесет година од легендарног Рокија Балбое VIDEO

Легендарни филм "Роки", најпознатији филм о боксу у историји кинематографије, први пут је приказан 21. новембра 1976. године.

Прије 40 година, "Роки" је публици широм свијета представио причу о успону Рокyија Балбое, скромног боксера из Филаделфије, чији лик је оживио глумац Силвестер Сталоне.

Сталоне је први верзију сценарија филма написао за 20 сати инспирисан легендарним дуелом између Мухамеда Алија и Чака Вепнера.

Продуценти су прихватили његов сценарио и били спремни да за њега плате 125.000 долара, али су за главног глумца хтјели некога од тадашњих холивудских великана.

Тада анонимни Сталоне допустио је снимање филма, али под условом да он буде главни лик. Био је то први од укупно шест филмских наставака о Балбои у режији Џона Г. Авилдсена.

Једна од најупечатљивијих сцена из Рокиа које су ушле у филмску историју је она у којој Балбоа трчи степеницама музеја умјетности у Филаделфији, гдје побједнички подиже руке и скаче. Данас на том мјесту, 40 година касније, стоји скулптура славног филмског јунака.

Филм је прожет поруком о неодустајању упркос недаћама, животној борби и вјеровању у себе.

"Роки" је у то вријеме снимљен с буџетом мањим од једног милиона долара, након чега је зарадио више од 225 милиона долара.Филм је освојио и три престижна Оскара, укључујући онај за најбољу фотографију, најбољи филм и најбољу режију.

Роки Балбоа постао је симбол храбрости, одлучности и истрајности, а спортска драма о утеривачу дугова који је остварио "амерички сан" добила је још пет наставка: Роки 2, Роки 3, Роки 4, Роки 5 и Роки Балбоа, који је требало да буде опроштајни филм, али је 2015. снимљен нови наставак "Крид".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана