Британци покорили Америку

Приредила: Мирна Пијетловић
Британци покорили Америку

Њујорк - Британски глумци Хелен Мирен и Алекс Шарп освојили су у недјељу увече награде "Тони" за своје улоге у представама "The Audience", гдје Мирен игра Елизабету II и "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time" који је такође добитник "Тонија" за најбољи комад.

Додјела "Тонија", најпрестижнијих позоришних признања, протекла је у знаку Британаца будући да је и "Skylight" добио награду за најбоље "оживљавање" на Бродвеју.

Миренова је, иначе, освојила "Оскара" за улогу краљице Елизабете II у филму "Краљица".

" The Curious Incident ", адаптација бестселера Марка Хадона, освојио је награде и за најбоље свјетло, сценски дизајн и режију (Маријен Елиот).

Бритка прича "Fun Home" освојила је пет "Тонија" укључујући награду за најбољи мјузикл. "Fun Home" је заснован на графичком роману Алисон Бечдел о одрастању у погребном дому са оцем који је прикривени хомосексуалац са самоубилачким тенденцијама и први је мјузикл гдје је главна јунакиња лезбијка. 

Мјузикл је такође добио признања за најбољи текст, музику - Џенин Тесори и Лиса Кон су постале први женски тим који је добио "Тонија" за музику, главну мушку улогу - Мајкл Серверис и режију (Sem Gold).

"Тонија" за најбољу женску улогу у мјузиклу добила је Кели О'Хара за класик "Краљ и ја". 

"Американац у Паризу", који је имао највише номинација - 12, освојио је четири техничке награде укључујући награду за најбољу кореографију за Кристофера Вилдона.

Додјелу награда водили су Кристин Ченовет и Алан Каминг и шоу је, како преносе медији, био прожет шалама и пјесмама које су показале њихову "разиграну хемију".

Један од најбољих тренутака шоуа био је долазак Џоела Греја, који је недавно објелоданио да је геј, и његове кћерке Џенифер Греј, који су представили "Fun Home". Џенифер Греј се нашалила да је представа прича о "брилијантном и компликованом оцу", док је Џоел одговорио да је то тема коју једна од његових кћерки познаје.

На додјели награда наступили су Џенифер Лопез, Стинг, Аманда Сејфрид, Кифер Сатерланд, Брајан Кренстон, а публика је готово без даха пратила извођење неколико дијелова из најпопуларнијих мјузикала са Бродвеја, који су показали публици како изгледа права забава у позоришту.

У публици и на црвеном тепиху су, између осталих, били Кендал Џенер, Моника Левински, Ана Винтур и многе друге познате јавне личности из свијета театра, филма и моде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана