Борјан и Дегенек подржали снимање филма и серије о “Олуји”

Срна
Борјан и Дегенек подржали снимање филма и серије о “Олуји”

БЕОГРАД - Снимање филма и серије “Олуја” режисера и сценаристе Милоша Радуновића ушло је у четврту седмицу, а ово остварење подржали су и фудбалери “Црвене звезде” Милош Дегенек и Милан Борјан, поријеклом из Книна, уз поруку да истина на страшан прогон око 250.000 Срба мора остати у трајном сјећању.

Борјан је рекао да његов син треба да зна одакле му потиче отац и да је много тешка и болна спознаја да не можеш да се вратиш у мјесто рођења и да су многи изгубили животе.

“250.000 људи је избегло, борило се и стварали за нас да будемо добри људи, да будемо спортисти. Волео бих да кроз филм и серију представите да смо добар народ, да смо изгубили домове и детињство и да не треба више то да се дешава у свету, треба да ширимо љубав и мир”, рекао је Борјан за Тањуг.

Дегенек је навео да је имао 18 мјесеци када је избјегао и да је “Олуја” тешка тема за његову и све избјегличке породице.

“Има нас 250.000, 300.000 то је нешто што ће увек бити тешко. Значи много, јако је важно да се покаже шта се дешавало, како смо избегли, да се покаже истина. Веома је важно да се снимају филмови као што су жДара из Јасеновцаж, жКошареж. Желео бих да све у филму буде искрено”, рекао је Дегенек.

Режисер и сценариста филма и серије “Олуја” Милош Радуновић рекао је да је филмској екипи остало још педесетак дана до краја снимања и да је оно што овај пројекат чини различитим од других то да су многи глумци одбијали друге понуде само да би учествовали у њему.

Он је навео да су три породице у фокусу приче коју прати филм и да је покушао да се бави малим човјеком, јер је, како је рекао, мали човјек и највише страдао и некако постаје колатерална штета.

“Мали људи некако постану бројке и некако ми је то главна прича. Нисам хтио да се бавим политиком и осталим стварима него баш страдањем народа. Циљ ми је да покажем страдање нашег народа, које некако стално прескачемо. Деценије су нам требале да снимимо Јасеновац, 25 година за жОлујуж”, рекао је Радуновић.

Он је додао да је његова жеља да остане записано да је тај народ живио тамо и да им се десило нешто страшно.

“Углавном је заснован на истинитим причама, ја сам причао углавном са Личинима и те приче преточио у сценарио. Знам какав ће бити пријем, већ су /у Хрватској/ рекли да снимамо пропаганду, али моја жеља је да покажем страдање нашег народа и да оно не буде заборављено”, рекао је режисер и сценариста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана