Бојана Маљевић: Нашем друштву недостаје дијалог

Танјуг
Бојана Маљевић: Нашем друштву недостаје дијалог

БЕОГРАД - Бојана Маљевић, глумица и продуцент говорила је о трећој сезони телевизијске серије „Дуг мору“, која почиње са емитовањем 13. марта на каналу Суперстар, и између осталог нагласила да нашем друштву недостаје дијалог.

Маљевић је напоменула да ће се серија емитовати радним данима и да ће публика имати прилику да види 10 епизода. 

„Биће то бомбастични двонедељно емитовање и надам  се да ће публика примити трећу сезону са свим новинама и старим стварима које су њој. Надам се у ствари да ће публика још више волети трећи сезону јер је практично прича за себе.Свака сезона носи нешто посебно, али сам сигурна да управо трећа носи нешто што гледаоци не очекују“, казала је Маљевић. 

Како каже, у свакој сезони је серија је оплемењена новим глумцима. 
    
„Сада су то Дубравка Дракић, која игра Јовану, ћерку покојног ћалета којег игра Миодраг Мики Крстовић. Ту је Александар Раденковић, немачки глумац, наш колега који игра на српском језику. Посебно ми је драго што је ту Јелисавета Сека Саблић која је казала да јој је улога у серији 'Дуг мору' посебна, другачија и да јој је била велики изазов“,  казала је Маљевић. 

У експанзији телевизијских формата, серија „Дуг мору“ се издвојила по визуелном индетитету и причи и амбијенту.  

Маљевић напомиње да је у амбијенту крша Црне Горе, море посебан лик у серији. 

„Прича је почела 2018. године. Ни из чега...Нисмо имали ни копрудецента, ни емитера, ни партнера, ни сценарио...Ништа. хтели смо да направимо нешто другачије, добро...Нешто у чему ћемо уживати током рада“, казала је Маљевић и додала да је серија настајала током самог рада. 

Према њеним ријечима, имали су првих неколико епизода и сами ушли у продукцију. 

„Редитељ Горан Гајић је допутовао из САД и заједно са њим у сценаристима Стевом Копривицом и Хајданом Балетић стварали све. Све ликове, радњу догађаје и мистику која је у овој серији најближа нечему што се у књижевности зове: магични реализам. Волим да кажем да је то драма са мистичним елементима. Наши догађаји који су онострани сви имају упориште у реалности. То је тај магични реалзам који сте могли да читате код Маркеса или Борхеса.  „ казала је Маљевић.

За њу нема дилеме да се публика везала управо за тај дио који су редитељи третирали и овој сезони. 

„Леон Лучев и Милица Филиповски који су режирали трећу сезону томе су посветили посебну пажњу и надам се да ће то публика још више волети него раније“ казала је Маљевић. 

У ери сниманња великог броја серија није лако увијек направити бољу сезону тв формата од претходне. 

„Нису све серије исте захтевности, тежине и квалитета. Када смо почели да радимо „Дуг мору“ није постојалам хипер продукција у Србији. Ми смо одмах поставили високу лествицу испод које више никада нисмо могли да се спустимо, пре свега у продукционом квалитету. Одлучили смо се да нову сезону раде увек нови редитељи. „ казала је Маљевић и напомиње да је Леон Лучев у пројекту „Дуг мору“ све три сезоне као глумац. 

Маљевић наводи да је Лучев предложио да режира трећу сезону. 

„Одушевили смо се јер он зна ликове у серији. Онда нам се придружила млада редитељка Милица Филиповски. Обоје су имали пуно ентузијазма и посебне погледе на серију. Градили су то на начин који нам се јако допао. Маријана Чулић Вићентић и ја смо писале сценарио и истрајавале у намери да испратимо све те идеје које су стизале и од њих и од глумаца, а наравно и од продукције“ казала је Маљевић.    

Локације на којима се снима серија „Дуг мору“ представљају посебан зачин за цели пријекат. 

„У Црној Гори се све снима у Боки Которској...На Луштици, у Херцег Новом, Тивту...Нисмо имали у Црној Гори друге локације. Отприлике 60 посто снимали у Црној Гори , а 40 посто у Србији. Било је различитих потреба за Београдим или Црном Гором . То је напорно. Није то ко када снимате серију и одете на терен на неколико дана на неко ограничено време“ каже Маљевић и наглашава да је за њу снимање треће сезоне било посебно тешко. 

Каже да је сломила ногу у току снимање. 

„Преточили смо све то у сценарио и мој лик има сломљену ногу. Нисам сигурна како сам све то издржала, али верујем да резултати нису лоши“, казала је Маљевић и нагласила да се повукла из медија јер је била на докторским студијама на Факултету драмских умјетности у Београду. 

„Требало је положити 16 испита и вратити се у ђачку клупу. Био је то велики изазов. Бавила сам се ризицима у независној продукцији. Телевизијска серија много живља ствар, са много више промена које утичу на сам ток производње, него у филму који се краће снима. Кренули смо у снимање без извесности да ли ћемо снимити три или шест или више епизода...Или три сезоне. Намера нам је да се „Дуг мору“ заврши у четвртој сезони. Волела бих да завршим ту причу како бих се посветила нечем новом“, казала је Маљевић. 

Она је нагласила да није могла да усклади рад на факултету, снимање серије и бројне обавезе са сталним присуством на друштвеним мрежама. 

„Осуђивали су ме што не коментаришем неке догађаје у нашем друштву, али нико се није запитао да ли ја на неки други начим чиним ово друштво бољим. Све то је постало умарајуће. Медијима се бавим на другачији начин годинама. Предуго сам у медијима да би ме занимало ко шта мисли о мени. Знам ко сам, шта мислим, шта радим...Медијски сам писмена особа. Многи људи у Србији нису зато што су медији затворени и немамо довољно дијалога у друштву. Нема смисла да се оглашавам на друштвеним мрежама када то злоупотребљава позиција и опозиција“ оцјењује Маљевић и додаје да умјесто сви да се сложимо око осуде насиља или неке друге теме важне за друштво, ми одему у дигресије. 

Маљевић је 2011. године урадила филм „Сестре“ и мини серију „Калуп“. 

„Филм „Сестре“ је говорио о трговини женама, а одвојено од тог филма уз помоћ Европске Уније настала је мини серија „Калуп“ коју ње режирао и писао Вук Ршумовић. Тема те серије су нестале бебе у породолишту“. Сада имамо нову сезону серије „Калуп“ која такође има четири епизоде која се бави насиљем над женама. Настала је по истинитим догађајима насиља над женама. Бавимо се заправо фемицидом“

За њу нема дилеме да је Србија патријахално дриштво али не на добар начин. 

„Чини ми се да смо научени да када мушкарац подигне глас то није нешто необично. Бавим се играном формом јер ту могу да приближим људима шта се десило жртвама...У документарном филму имате обавезу заштите жртава. У новој сезони мини серије „Калуп“ покушаћемо да одговоримо на питање зашто не стигнемо да помогнемо људима који трпе насиље“ казала је Маљевић.

Каже да је лијепо, храбро и важно бити глумица данас у Србији. 

„Некој девојци да која има намеру да упише студије глуме,поручила бих да ипише студије глуму ако баш то жели. Да буде једнака и да помери границе у томе што није бити исто глумица и глумац. Да се бори као и у сваком другом послу. Снажни су ти мушки карактери. Написани у већини у односу на женске ликове. Мање је женских карактера који су снажни на филму и у позоришту. То се мењало и мењаће се. Сада има више женских ликова него када сам ја била млада глумица“ 
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана