Блиски исток: Повучен филм о Спајдермену, највероватније због ЛГБТ транспарента

Танјуг
Блиски исток: Повучен филм о Спајдермену, највероватније због ЛГБТ транспарента

ДУБАИ - Нови филм "Spider-Man: Across the Spider-Verse" уклоњен је са биоскопских репертоара у више од 10 земаља са већински муслиманским становништвом без објашњења, али претпоставља се да је то учињено због билборда на којима се појављује транспарент којим се позива на заштиту права трансродних особа.

Иако званично нису наведени разлози, помињање трансродности у позитивном контексту моло би да буде разлог за повлачење филма, наводи Асошиејтед прес и указује да се у већини муслиманских земаља хомосексуалност или трансродни идентитет сматрају грехом и виде као супротстављање верским уверењима и друштвеним нормама.

У филму постоји кадар у којем се види транспарент на којем је одштампано: "Заштитити транс дјецу", који виси у соби Гвен Стејси, паука суперхероја.

Филм, међутим, засад није званично забрањен у Уједињеним Арапским Емиратима, али не очекује се да ће бити приказан.

Првобитно је било планирано да филм буде приказан на Блиском истоку 22. јуна, уочи муслиманског празника Курбан-бајрама. 

Филм се у репертоарима појавио тек прошле недеље у Кувајту, УАЕ, Оману, Саудијској Арабији, Катару, Бахреину, Либану и Египту, али је нагло и без превише помпе пувчен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана