Блажић: Сценарио Црне свадбе је ремек дјело!

танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала „Тањуг Рефлектор“ био је глумац Страхиња Блажић који је говорио о својим улогама у представи „Госпођица Јулија“, серији „Црна свадба“ и филму „Лихвар“.

Блажић је рекао да у комаду „Госпођица Јулија“ игра једини мушки лик Жана, а припрема улоге је за њега била „процес јако захтеван, али драгоцен“, поготово што је радио са прослављеним редитељем Харисом Пашовићем што је било „велико искуство“.

Према његовим ријечима, комад Августа Стриндберга (1849-1912) је и данас актуелан као кад је писан, јер су класне разлике и даље велике, а бави се и проблемом изолованости појединца, репресијом коју трпи од породице и друштва, као и о проблемима сексуалности.

„Рад са Пашовићем вратио ми је веру у позориште, у рад, у искреност у приступу и посвећености...Имао сам апсолутно поверење у Пашовића, ни у једном тренутку се нисам осећао нелагодно, нити да радим нешто што није на линији радње, што није добро за комад, а самим тим и за мене“, нагласио је глумац.

Блажић је оценио да је „Госпођица Јулија“ „искрена у својој намјери, не експлицитна“, и да је важно што се изводи у „Мадленијануму“ како би људи сазнали да се у тој кући „дешавају представе које су мало другачије од оних на које су навикли“.

Сценарио за серију „Црна свадба“ је једини који је Блажић прочитао на мобилном телефону, пошто га је тако добио од пријатеља сценаристе Страхиње Маџаревића.

„Не могу да читам са телефона. Ја сам ''олд скул'', морам да узмем папир и читам. Али сам све прочитао у цугу и одмах сам га звао и рекао: ''Страјо, не зато што си мој друг, али заиста си написао ремек дело!'' То се у комаду читало“, присетио се Блажић.

Када га је редитељ Немања Шипранић позвао да у психолошком трилеру прожетим влашком магијом, поред Уликса Фехмиуа, Јелене Ђокић, Николе Која, Славка Стимца и других, игра дебеовца Марка, Блажић каже да је знао да ће „Црна свадба“ да буде „добар и квалитетан“ пројект.

Поред „Црне свадбе“ Блажић је по Маџаревићем сценарију играо и у филму „Лихвар“ редитеља Немање Шеранића, који је према његовим ријечима „сниман искрено из срца без калкулација“ и драго му је што је на крају посредством бројних фестивала и награда стигао до публике.

„Са Шеранићем сам радио ''Групу'' и ''Швиндлере''. Са њим бих да радим до краја живота“, закључио је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана