Бјелогрлић за Варајети: Тома је био пјесник душе

Танјуг
Foto: ГС

САРАЈЕВО – Угледни амерички магазин Варајети представља филм "Тома" Драгана Бјелогрлића као портрет чувеног српског пјевача и текстописца Томе Здравковића (1938-1991), познатог подједнако по својој музици и боемском начину живота, а такође нуди увид у минула времена у бившој Југославији и приказује неке од најзначајнијих умјетника његове генерације.

Филм "Тома" Зорана Лисинца и Драгана Бјелогрлића, имаће своју свјетску премијеру 20. августа на затварању Сарајево филм фестивала.

Глумачку поставу овог остварења, рађеног по сценарију Бјелогрлића, Николе Пејаковића и Маје Тодоровић, чине Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Паулина Манов, Милан Колак и Мирјана Карановић.

Бјелогрлић је открио "Варајетију" да је при истраживању за филм спровео низ приватних разговора с пријатељима и савременицима овог пјевача, као и са његовим братом, који је притом открио да су многе Здравковићеве најпознатије пјесме инспирисане његовим животом.

"Тома је био познат као ''пјесник душе''. Он је пјевао о свом контроверзном животу и његове пјесме садрже посебну врсту туге. Ја сам направио филм базиран на тој специфичној емоцији и покушао да откријем корене њеног постојања", рекао је Бјелогрлић за Варајети

Током више од 40 година каријере, Бјелогрлић се показао као плодан глумац, редитељ и продуцент.

Играо је у око 40 играних филмова и 20 телевизијских серија, а као редитељ се показао на филму и серији "Монтевидео, Бог те видео!", наставку "Монтевидео, видимо се!", као и серији "Сенке над Балканом", за коју је написао и сценарио.

Оснивач је продуцентске куће Кобра Филм, у чијој продукцији је настао филм Срђана Драгојевића "Лијепа села лијепо горе" (1996), у којем је Бјелогрлић тумачио једну од главних улога, и који је био српски кандидат за Оскара те године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана