Бјелогрлић: Тома је писао песме из свог животног искуства

Срна
Бјелогрлић: Тома је писао песме из свог животног искуства

БЕОГРАД - Први тактови староградских стандарда оркестара из околних кафана и граја радозналх знатижељника који су се у чуду мимоилазили с костимираним глумцима, нису омели екипу филма “Тома” да настави снимање, а гдје друго него у Скадарлији, београдској боемској четврти.

Крајем јула 2020. године почела је реализација играног филма “Тома” у режији Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца.

Снимање филма и серије се обавља уз мјере здравствене заштите и препоруке за безбједно функционисање филмских продукција током епидемије заразне болести Ковид-19.

Лисинчев и Бјелогрлићев филм ће приказати саме почетке и врхунац славе незаборавног српског пјевача Томе Здравковића (1938-1991), његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, као и однос са великим бројем пријатеља које је имао у умјетничком миљеу тадашње Југославије.

Поред Томе Здравковића, у филму ће се као ликови појавити многи познати умјетници тог времена: Силвана Аремнулић, Драган Николић, Предраг Живковић Тозовац, Лепа Лукић, Бора Тодоровић, Зоран Радмиловић и многи други.

Екипа Тањуга посјетила је данас ресторан “Два јелена” у Скадарлији гдје ће глумци оживети наступ Томе Здравковића из 1978 године.

Глумац Милан Марић има веома захтјеван и одговаран задатак да оживи боемштину Томе Здравковића једног од најзначајњих кантаутора “српског соула” у коју је стало много сентимента, туге, страсти, заноса, разочарања...

“Не смем да мислим о величини уметника којег играм у филму. О томе сам размишљао до тренутка када је постало јасно да ћу играти Тому Здравковића. Он је живео у другом времену које нисам искуствено осетио. У тој великој Југославији било је могуће да клинац из села поред Лесковца досегне свој сан и постане велика звезда поп сцене”, казао је Марић.

За његову генерацију боемштина је представљала мит старијих генерација, али у припремама за филм Марић је схватио да није било нимало лако бити боем.

“Романтична прича о боемштини није тачна. Бити боем подразумевало је велику дозу аутодеструкције, али и велику жртву свих људи који вас окружују. Данас је време сурово и нема места за боеме”, казао је Марић и додао да се филм бави периодом од 32 године живота Томе Здравковића у које је стало четири брака, двоје деце, превазилажење тумора”, казао је Марић.

Милан Марић се на снимању појавио трансформисан у Здравковића, а уз свесрдну помоћ шминкерке Светлане Гутић и костимографа Бориса Чакширана.

Поред Марића у насловној улози, овој амбициозној продукцији свој глумачки допринос дају Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић, Оливера Бацић, Иван Зекић, Денис Мурић...

На сценарију филма су радили Никола Пејаковић, Драган Бјелогрлић, Зоран Лисинац и Маја Тодоровић.

Директор фотографије је Горан Воларевић, а аутор музике је Жељко Јоксимовић.

Драган Бјелогрлић за Тањуг каже да је тешко радити биографске филмове јер свако вјерује да зна Тому Здравковића, јер ужива у његовим пјесмама.

“Од почетка смо се определили да правимо нашег Тому Здравковића из чињеница и легенди о његовом животу које смо сакупили. Поред везе с Томом и његовим чудесним опусом, публика ће препознати и епоху Југославије од педесетих година прошлог века на овамо. Драго ми је што ће публика имати прилике да види то време и Тому Здравковића у њему”, казао је Бјелогрлић и додао да му је за вријеме снимања филма постало јасно да је Тома писао пјесме изникле из сопственог животног искуства без обзира да ли су у питању биле љубави, туге, разочарења или радости...

Глумац Андрија Кузмановић оживјеће Драгана Даковића - Дрду, Томиног менаџера, на великом платну.

Он поручује да се и данас с великим задовољством слушају пјесме Томе Здравковића...

“Он је генијалац коме се све прашта. Живео је за данас. Није се обазирао на јуче и није мислио о будућности...Тома нас је волео својим песмама, веровао у себе и зато је бесмртан. Уживамо на снимању овог филма покушавамо да ухватимо ту кафанску атмосферу која је обележила време у којем је стварао Тома Здравковић”, рекао је Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана