Биографски филм „Елвис“ у биоскопима од 24. јуна: Успон и пад краља рокенрола

Бранислав Предојевић
Биографски филм „Елвис“ у биоскопима од 24. јуна: Успон и пад краља рокенрола

ЛОС АНЂЕЛЕС - Појединости о филму „Елвис“, који приказује причу о краљу рокенрола Елвису Прислију, помно су чуване од очију јавности још од најаве пројекта 2019. године, а сада је коначно објављена и прва најава, која показује како ће ово остварење изгледати.

Режисер Баз Лурман подијелио је трејлер овог остварења у којем Остин Батлер игра Прислија, а Том Хенкс глуми његовог менаџера Тома Паркера. Филм би требало да стигне у биоскопе 24. јуна.

У новој најави приказан је највећи дио Прислијевог живота и каријере, од његовог сиромашног дјетињства у Тупелу и пјевања у цркви, преко музичког врхунца у педесетим годинама до његовог повратничког специјала из 1968. године и одласка у Лас Вегас у позним данима каријере.

У једном од кључних кадрова пјевач је на сцени уз карактеристичне покрете кукова, а Хенксов Паркер додаје драматични тон ријечима: „У том тренутку сам гледао како се мршави дјечак трансформише у суперхероја. То је била наша судбина“.

Уз трејлер је објављено и саопштење продуцената које објашњава да се прича бави сложеном и бурном динамиком између Прислија и Паркера, а која се протеже више од 20 година. Прати Прислијев живот од успона и његове звјездане славе без преседана до пада у зависност и бројне скандале, док се у позадини одвија еволуирајући културни пејзаж и губитак невиности у Америци.

Хенксов лик је кључан за Прислијеву каријеру пошто је контроверзни пуковник Паркер Прислију обезбиједио уговор са RCA 1955. године, лансирао његову каријеру на глобални ниво и на крају му помогао да пређе у Холивуд, што је по многима означило почетак Елвисовог трагичног краја, уз бројне оптужбе да је манипулисао њиме и искористио свог штићеника како би финансирао своју патолошку страст за коцкањем.

Главна улога повјерена је талентованом Батлеру, чија филмографија углавном укључује споредне улоге у филмовима као што су „Мртви не умиру“ из 2019. године и „Било једном у Холивуду“, а Лурман каже да је његов избор плод пажљиве потраге.

- Пажљиво смо тражили глумца са способношћу да дочара јединствене природне покрете и вокалне квалитете ове звијезде без премца, али и унутрашњу рањивост умјетника. Батлер је мање познат глумац, бар за сада, али игра Елвиса као да је рођен за ову улогу - рекао је Лурман који је рад са Томом Хенксом упоредио са вожњом у „ролс-ројсу“.

Осим режије, Лурман је писао и сценарио са Семом Бромелом, Крејгом Пирсом и Џеремијем Донером, док је продукција и дистрибуција повјерена моћном студију „Варнер брадерс“. Осим Батлера и Хенкса у глумачкој екипи налазе се још Хелен Томсон, Ричард Роксбург, Оливија де Јонг, Лук Брајс, Наташа Басет и бројни други глумци.

 

БИОГРАФИЈА

Елвис Арон Присли рођен је 8. јануара 1935. године. Био је амерички музичар и носилац титуле „краљ рока“, изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. вијека. Продао је више од 600 милиона плоча и играо у 33 филма. Током двадесетак година рада објавио је 97 албума, а на врховима топ-листа провео је чак 996 седмица. Постао је културна икона и један од симбола двадесетог вијека.

Својим наступима и популарношћу направио је револуцију у популарној култури, поставши прва музичка звијезда која је стекла славу на глобалном нивоу, уз статус секс симбола и извођача који је направио прекретницу у сфери музике као културолошке гране. Преминуо је 1977. од посљедица срчаног удара и тешко нарушеног здравља усљед дугогодишње злоупотребе наркотика и лијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана