Бенинију уручен почасни “Златни лав”

Танјуг
Бенинију уручен почасни “Златни лав”

ВЕНЕЦИЈА - На острву Лидо отворен је 78. Међународни венецијански филмски фестивал, а на свечаној церемонији почасна награда за допринос свјетској кинематографији “Златни лав Светог Марка” уручена је италијанском режисеру Роберту Бенинију.

Гостима је на свечаности представљен видео са дијеловима главних радова Бенинија, а уручење награде публика је поздравила овацијама, преноси Тасс.

“Преплављен сам емоцијама, осјећајем захвалности и љубави. Многи режисери су изабрали мене за своје приче и те приче постале су заједничке”, рекао је Бенини.

Бенини је изразио захвалност свим режисерима са којима је радио - Бернардом Бертолучијем, Федериком Фелинијем, Џимом Џармушем, а посебну захвалност својој супрузи Николети Браски.

Италијански глумац и режисер Роберто Бенини током своје дуге каријере глумио је у више од 30 филмова, међу којима су “Мјесец” /1979/, Бернарда Бертолучија, “Кафа и цигарете” /1986/ и “Изван закона” /1986/ Џимија Џармуша, те “Глас мјесеца” /1990/ Федерика Фелинија.

Снимио је и неколико својих филмова, који су високо оцијењени, међу којима је војна мелодрама “Живот је лијеп” /1997/, који је добио три Оскара.

Мјере забране уведене због пандемије вируса корона, лишиле су гледаоце могућности да уживо виде све звијезде позване на свечану церемонију отварања венецијанске Мостре.

Тамо гдје су се раније скупљали фанови, сада је висока ограда. А по црвеном тепиху вечерас су прошли предсједник жирија Венецијанског филмског фестивала, јужнокорејски режисер Пон Џун Хо, члан жирија и лауреат основног конкурсног програма прошле године Хлоја Чжао, глумица Хелен Мирен, затим екипа филма који је отворио фестивал “Паралелне мајке”, режисер Педро Алмодовар и глумице Пенелопа Круз и Милена Смит. Гост церемоније био је предсједник Италије Серђо Матарела.

Пројекције Венецијанског филмског фестивала за професионалну публику почеле су рано јутрос, а званични конкурсни програм је отворио филм “Паралелне мајке”, шпанског режисера Педра Алмодовара са Пенелопом Круз у главној улози.

Секцију “Хоризонти” отворио је француски филм “Обећања” Томаса Круитхофа са Изабел Јупер.

Алмодовар је представио гледаоцима нови поглед на њима омиљену тему - јунаци филма су поново жене које се први пут сусрећу са искуством мајчинства и доживљавају то другачије. У центру пажње режисера су “несавршене” мајке чије је ликове формирао на основу искуства разговора са женама.

Главни лик филма “Обећања” је такође жена, градоначелник градића код Париза. Она се спрема да заузме мјесто замјеника министра, али не може тек тако да остави грађане. Према ријечима Круитхофа, идеја за филм појавила се неколико година послије избора у Француској.

Глумица Јупер рекла је да не сматра филм “политичким вестерном”, како о њему понекад пишу.

“То је прича која показује пут двоје људи у политици. У улози градоначелника, моја јунакиња је хтјела да промијени представу о том малом граду. Њу занимају људи, њихов живот и то о чему маштају. Учешће у политичком животу не значи да у човјека нема осјећања”, додала је она.

Због пандемије вируса корона уведене су строге мјере заштите.

Фестивал ће трајати до 11. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана