ББЦ: Зашто су Срби слаби на Бојсија из Мућки

Танјуг
ББЦ: Зашто су Срби слаби на Бојсија из Мућки

Недавно преминули британски глимац Џон Чалис, најпознатији по улози Бојсија у популарној серији “Мућке” добиће улицу у Београду, чиме ће једно мјесто у српској пријестоници “увијек имати одјек Пекама”, пише британски ББЦ додајући да је то најавио замјеник градоначелника Горан Весић.

“То је једини начин да се одужите човеку који је волео нашу земљу и наш град”, рекао је Весић пар сати послије вијести о смрти познатог глумца, не прецизирајући тачну локацију улице.

Како пише ББЦ љубав је била више него узвраћена, јер серија “Само љубав и коњи” преведена као “Мућке” остаје културни феномен у Србији и другим земљама некадашње Југославије, гдје је често емитована и титлована, што значи да су сви знали наслов и фразе на енглеском језику.

Физиотерапеут Жељко Ђекић често ме је поздрављао са изразом “Лавли Џабли” (Lovley jubbl) у клиници у блоковима на Новом Београду који има архитектонске сличности са Пекамом у коме се дешава радња серије, што је још један од разлога због којег “лудорије браће Тротер тако снажно одјекују у Србији”.

“Мућке су моје детињство. У спаваћој соби у којој смо мој брат и ја одрастали још увек постоји урамљени постер Дел Боја, Роднија и Бојсија. Дел Бој је сањар, а у Србији има много сањара”, рекао је Ђекић.

Због смрти човјека који је тумачио лик Бојсија још се у многима у Београду мијешају осјећања туге и љубави, а једна од њих је Драгана Павловић која за ББЦ каже да јој је жао, те да је он био невјероватан глумац и велики човјек.

Трајна популарност серије у региону понекад изненади и њене глумце, па је тако Николас Линдхарст, који је глумио Роднија Тротера рекао да се осјећао “као Краљица” приликом посјете Црној Гори, јер су гости једног ресторана устајали и поздрављали га аплаузом.

Ипак, Чалис је створио можда најјаче везе од свих глумаца, а његове посјете Београду прошле године довеле су до снимања документарног филма “Бојси у Београду” у коме је приказана огроман број људи који је дошао да га поздрави и да им се потпише на књигу.

Такође, он је на друштвеним мрежама редовно писао лијепо о земљи.

Непосредно пред смрт добио је почасно држављанство, пише ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана