Батина смрт растужила хрватске колеге

Танјуг
Батина смрт растужила хрватске колеге

Загреб - Смрт легендарног Бате Живојиновића растужила је његове колеге и сараднике у Хрватској, који о њему имају само лијепе ријечи и подсјећају на његово велико пријатељство са преминулим хрватским колегом Борисом Дворником.

Хрватски глумац Милан Штрљић је присјећајући се сарадња за Батом за хрватски Дневник рекао да га давно није видио, али да га памти као врсног глумца, преданог филму.

"Био је особа која је спремна помоћи, ведре нарави. Жао ми је њега, његове породице и дјеце... Пуно смо снимали заједно, ратне филмове највише. Тужно, био је један од стубова српског филма и глумишта", рекао је Штрљић.

Иако нису професионално сарађивали, и Жарко Поточњак слаже у оцјени да је Бата био велики глумац.

"''Он је био велики професионалац, жао ми је што је за вријеме рата дошло до сукоба између њега и Бориса Дворника. Знам да су му задњи дани били изузетно тешки", коментарисао је Поточњак.

А управо Дворник и Бата имају велику заједничку историју.

Дневник подсјећа да су њих двојица били највеће звијезде југославенске филмске индустрије, обоје пуни живота, духа и великог талента.

Како другачије, када су се упознали, развили су велико и блиско пријатељство. Почело је оно 60-их година прошлог вијека, и трајало све док их рат није раставио.

Године 1991. њихова јавна полемика означила је прекид дугог пријатељства, али и симболичан распад Југославије.

Како су године пролазиле, Борис и Бата престајали су једно другом толико замјерати, па су се 2006. путем видео линка између Сплита и Београда на Новој ТВ, и јавно помирили. Живојиновић је тада рекао и како између њих посљедњих година није било мржње, а то је потврдио и Дворник.

Помирење Бате и Дворника догодило двије године прије него што је Дворник преминуо, подсјећа Дневник.

Угледни хрватски глумац Реља Башић је за Днивник рекао да је Бата био најтраженија особа телевизијске и филмске продукције.

"Били смо на ''противничким'' странама, но били смо и јако добри познаници, излазили смо међусобно један другом усусрет са жељама и амбицијама, одлично смо сарађивали", рекао је Башић који је додао да је Батин одлазак велики и тежак ударац.

"Осјећам према њему велики респект. Волио сам с њим сарађивати. Снимили смо више од десетак филмова и серија, а он је увијек био кооперативан, искрен, увијек спреман да каже своје мишљење, био је врло угодан ''противник''", навео је Башић.

Оцјенио је да је одлазак Бате велики губитак за српску телевизију и кинематографију. "Мислим да је један од највећих српских глумаца, било је лако с њим, увијек бих воло имати таквог ''противника''", казао је Башић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана