Бафта увела нову награду за најбољи дјечији и породични филм

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

ЛОНДОН- Филмска награда Британске академије (БАФТА) најавила је нову награду за најбољи дјечји и породични филм.

Дјечја и породична награда је прва нова награда коју је створила Британска академија за филмску и телевизијску умјетност од када је уведена награда за кастинг 2020. године, а ускоро ће бити уведена и додјелом Оскара.

"Прије четири године, спровели смо најсвеобухватнији сет интервенција за додјелу награда у Бафтиној историји како бисмо изједначили услове за талентоване креативце који раде у филмској умјетности. Видјели смо утицај тих промена у четири године података о уносу и гласању од тада. Од више гласача за Бафту који су гледали више филмова него икада раније до више жена редитеља које су номиноване у посљедње четири године него у Бафтиној 77-годишњој историји", рекла је председница Бафте Сара Пут и истакла да је чланство Бафте сада "разноврсније" и да "боље представља талентоване људе" у тој индустрији.

Нова награда ће "прославити најбоље филмове који су привлачни међугенерацијској публици" и "профилисати суштинске креативне доприносе дјечјег медијског сектора", наводи Бафта у саопштењу, преноси Гардијан.

У међувремену, пријаве за категорију изванредног британског филма биће предмет новог бодовног система који укључује критеријуме као што су "националност кандидата за номинацију, главни шефови одељења и глумачка екипа, заједно са слагањем информација о копродукцијама, БФИ културном тесту, окружењу, изворни материјал и нови независни филмски факс кредит".

Побједници у овој категорији у посљедње три године, филмови "Зона интереса"(2023), "Духови острва" (2022) и "Белфаст" (2021) постављени су и снимани ван Британије, али су их снимиле првенствено британске продуцентске куће.

Бафта је унијела укупно 120 измена у 2020. години, а постепено се укидају неке од мјера које су уведене у тој ревизији.

Та промјена укључује избацивање жирија за номиновање у категоријама режије и перформанса.

Умјесто тога, поглавље о режији и глумачко поглавље у потпуности ће одредити дугу листу и номинације њихове категорије.

Дуга листа за режију, са ранијих 16, биће ограничена на 11 категорија у складу са другим главним категоријама.

Прошле године, Бафта је негодовала када је искључила из такмичења лауреаткињу Златног глобуса и звијезду остварења "Убице цвјетног мјесеца" Лили Гледстон.

Филмови из 2023. који су однијели побједу били су "Опенхајмер", "Јадна створења" и "Зона интересовања", као и "Све мирно на запрадном фронту" на њемачком језику Едварда Бергера (2022).

Захтјеви за најбољи филм у биоскопима су пооштрени након Цовид-а, са обавезних 10 пројекција дневно током седам дана и знатно су повећали дебитовања на најмање 50 екрана током најмање недјељу дана.

Урађене су и друге измјене у дефиницији документарног филма и процесу ужег избора за анимиране филмове и оне који нису на енглеском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана