Аврамовић: Филм Пролећна песма је искрен и храбар

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор била је редитељка и сценаристкиња Наталија Аврамовић која је говорила о свом првом филму "Пролећна песма", али и о будућим пројектима.

Аврамовић је рекла да је "Пролећна песма" ауторски филм, пошто је била редитељка, сценаристкиња и продуценткиња, а настао је из њеног "сензибилитета, естетике и жеље да се исприча женска прича". "Филм је аутобиографски.

Говори о младој жени која послије развода и смрти оца остаје без мушког ослонца у животу. Има сина и са њим се бори кроз живот и тражи љубав", рекла је Аврамовић. Редитељка "Пролећне песме" је рекла да се нада да њении гледаоци пролазе кроз "једно врло аутентично искуство и доживљај, који не може да се доживи гледајући сваки комерцијалан филм, пошто "носи тежину, снагу и врло је емотиван".

Према њеним ријечима, жирији на свим фестивалима гдје је филм гостовао препознали су га и наградили "због искрености и храбрости". "Прошло је доста времена да није било овако чистог ауторства у филмској индустрији и обрадовали су се да виде један сиров израз, умјетнички, смислен и емотиван", навела је редитељка. Аврамовић је нагласила да није имала никаквих стега да прикаже једну жену и све њен борбе, и да оголи њен интимни свијет, додавши да су главне глумице Михаела Стаменковић и Ана Мандић биле "дивне". "Стаменковић је добила дви награде, била је најбоља на Софесту и у Риму на Женском филмском фестивалу. Стварно је урадила велики посао и мало ремек дело овом улогом. Успела је да све што сам захтевала од ње изнесе јако добро. Цео је филм изнела на својим леђима", оцјенила је Аврамовић.

Ауторка "Пролећне песме" тренутно прави пројекат за први међународни филмски женски фестивал у Србији, који би требало, ако буде подршке Министарства културе и Града Београда, да се одржи крајем октобра у Културном центру Београда. Према њеним ријечима, циљ је да позове девет међународних редитељки из свијета које ће приказати своје филмове.

Аврамовић је за свој други филм већ написала сценарио, који је добио подршку Филмског центра Србије, а у плану има да направи још два филма о лику ког тумачи Стаменковићева - Петри, и заокружи трилогију. "Сваки ће филм бити прича за себе и визуелно другачије искуство. Други ће говорити о фаталној љубави Петре и њеног партнера која траје 20 гоина са паузама. То је врло стравствен филм. А трећи је о Петрином дјетињству које је бајковито али и сурово на неки начин", рекла је Аврамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана