Аутсајдер побиједио фаворита у двобоју стриминг сервиса

Бранислав Предојевић
Foto: Taњуг

ЛОС АНЂЕЛЕС - Драма "Кода" режисерке Шан Хадер тријумфовала је на додјели Оскара над фаворизованим остварењем "Моћ пса" и ушла у историју као први стримиг филм који је побиједио у најважнијој оскаровској категорији најбољег филма.

Прецијењено остварење аустралијске режисерке Џеј Кемпион у продукцији "Нетфликс" тако се претворило у губитника вечери, јер је од 12 номинација на крају успјело освојити само Оскара за најбољу режију из другог покушаја ауторке. 

Изненађење вечери "Кода" осим што је објективно бољи филм од главног супарника, такође, је успјело побиједити у великом двобоју стриминг сервиса, јер је његова побједа сервису "Аппле +", донијела првог Оскара за најбољи филм, иако је конкурентски "Нетфликс" ове године имао укупно 27 номинација. 

Такође, "Кода" је добила Оскаре за најбољег споредног глумца Троју Котсури (први глуви глумац добитник) и најбољи адаптирани сценарио, што је додатни показатељ све веће моћи стриминга у филмској умјетности. 

Режисерка Хедер имала је мањи буџет и далеко искуснију ауторку као главног ривала, али је успјела да уђе у историју седме умјетности чега је била свјесна приликом говора.

- Хвала Академији за то што је "Кода" ушла у историју вечерас. Није било лако ово путовање. Екипа, ви сте били породица на екрану и ван екрана и сви желе да буду дио ње и сад нико неће да је напусти - рекла је Хедер.  

Потпуно очекивано филм "Дина", режисера Денија Вилнева покупио је главне награде у техничким категоријама за најбољу фотографију, звук, оригиналну музику Ханса Цимера, сценографију, визуелне ефекте и монтажу, док је награда за најбољи костим заслужено отишла филму "Круела", што је такође већ традиционални тренд код гласача Академије, да филмови који су фаворити публике заврше са утјешним наградама.

Легендарни Ханс Цимер који није могао да присуствује уживо, ипак, се огласио на "Твитеру" након апсолутно заслуженог признања.
- Два је ујутру у Амстердаму, моја ћерка Зои ме пробудила да одемо у бар хотела. Вау! Оскар - написао је композитор.

Глумац Вил Смит након три пропале номинације напокон је успио добити Оскара за најбољу мушку улогу у филму "Краљ Ричард", те направити медијски шоу током додјеле када је ошамарио колегу Криса Рока због шале на рачун фризуре његове супруге Џаде Пинкет Смит. 

Иако, остаје отворено питање да ли је то био стварни или инсценирани обрачун интернет се запалио након поменутог геста, а Смит се извинио након што је добио Оскара. 

"Ричард Вилијамс био је жестоки бранилац породице. Изгледам као луди отац баш што су говорили за Ричарда, али љубав вас тјера на луде ствари" рекао је Смит. 

С друге стране, глумица Џесика Честеј побиједила је фаворизоване ривалке Никол Кидмен и Кристину Стјуарт у трци за најбољу женску улогу, али ово више дјелује као исправљање пропуста одраније (двије неуспјешне номинације у далеко бољим филмовима), него реално заслужена награда за ролу у филму "Очи Тами Феј". 

Глумица Аријана ДиБоуз добила је Оскар за најбољу женску споредну улогу за Аниту у римејку "Прича са западне стране" Стивена Спилберга. Из публике је тај догађај пратила прва Анита, славна Рита Морено, која је освојила 1962. године Оскара за улогу у оригиналној верзији филма, а појављује се у и римејку. 

Најбољи оригинални сценарио има "Белфаст" Кенета Брана. Анимирани дугометражни филм године је, такође очекивано, Пиксаров "Енканто" што је мала неправда одличном "Мишелови против Машина" иза којег је такође стајао "Нетфликс".

Најбољи дугометражни документарни филм године је одлична прича о музичком фестивалу у Харлему 1969. године "Љето соула (…или револуција која није била на телевизији)", док је најбољи инострани филм јапанска драма "Вози мој ауто" који је био апсолутни фаворит.

Били Ајлиш и њен брат Финиас О'Конел освојили су Оскара за пјесму године за филм о Џејмсу Бонду "No Time to Die", што је трећа Бондова пјесма заредом награђена Оскаром.

Дан раније уручени су Оскари за животно дјело које су добили Семјуел Л. Џексон, један од омиљених глумаца редитеља Квентина Тарантина и норвешка звијезда Лив Улман која се у свијету прославила 1967. године улогом у филму "Персона", славног Ингмара Бергмана. 

Један од најбољих режисера данашњице Томас Пол Андерсон номинован са филмом "Пица од сладића", наставио је свој губитнички низ, јер је током каријере чак 12 пута био номинован за Оскара, али још увијек чека свог Оскара што је штета, јер је снимио један од најбољих филмова године. 

Реално то је чак и добро, јер одлични филмови попут "Зеленог витеза" или "Бројач Карата" нису били ни номиновани. 

Свечаност је, као и сваке године, преносила америчка телевизијска мрежа АБЦ. 

Церемонија је протекла очекивано у патетичним порукама на рачун расних, друштвених, сексуалних и осталих права са акцентом на Украјину, док су организатори очајнички покушавали вратити гледаност церемоније (у том свјетлу можда треба посматрати и Вил Смитов витешки гест) бројним споредним активностима, укључујући и прилично недуховити водитељски трио Реџина Хол, Ејми Шумер и Ванда Сајкс. 

Додјелом Оскара завршена је сезона уручења филмских награда у свијету.

ПОХОД

Нискобуџетна драма "Кода", иначе римејк француског филма " La Famillle " била је хит на Сандес Филм Фестивалу, освојивши четири награде чиме је почео њен трновити пут до Оскара.

Критичарима се филм такође свидио и добио је 96 одсто одобрења на сајтовима " Rotten Tomatoes " и 74 на "Метacritic". Моћни стриминг сервис "Аpple TV+" купио је "Коду" на Санденсу за рекордних 25 милиона долара и почео да га емитује 13. августа, што се испоставило као одличан потез, јер је свом дистрибутеру омогућио тријумфални тренутак у историји стриминга.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана