Аудио-визуелни центар Српске обиљежава другу годину постојања

Миланка Митрић
Аудио-визуелни центар Српске обиљежава другу годину постојања

БАЊАЛУКА - Аудио-визуелни центар Републике Српске, поводом друге године постојања сутра и прекосутра организује пројекције, промоцију књиге и разговор с двојицом режисера, различитих генерација и стваралачких усмјерења.

- Поводом друге године постојања Аудио-визуелног центра Републике Српске одлучили смо да организујемо двије пројекције и једну промоцију књиге, у сарадњи са Филмским центром Србије. Помогли смо друго издање књиге “Мало изнад тла” Стефана Арсенијевића, која ће бити промовисана том приликом - рекла је за “Глас Српске” директорица Аудио-визуелног центра РС Ања Илић, која је најавила догађаје.

Тако ће сви филмољупци сутра од 19 часова у “Синестару” у “Делта планету” имати прилику да погледају рестаурирану верзију филма Срђана Карановића “Мирис пољског цвећа” те да присуствују разговору с режисером Срђаном Карановићем, који ће након пројекције водити режисер Марко Шипка.

- Филм прати успешног и познатог глумца који напушта позориште како би живео код свог пријатеља на реморкеру. Људи из његовог доскорашњег окружења сазнају више о његовом потезу и долазе на обалу реке да би и сами живели слободне животе. Питање је ко је ту шта нашао - званични је опис радње овог култног остварења објављеног 1977. године, које је, између осталог, 1978. године освојило награду Међународне федерације филмских критичара на Канском фестивалу. У овом филму глумили су Љуба Тадић, Александар Берчек, Олга Спиридоновић, Богдан Диклић и други.

Другог дана, у суботу у 12 часова у “Синестару” ће бити приказан филм Стефана Арсенијевића.

- То је филм “Страхиња Бановић”, који је на фестивалу у Карловим Варима освојио четири награде. Имаћемо и разговор са аутором након пројекције у “Синестару”, о његовом филму, а разговор ће такође водити Марко Шипка - казала је Илићева о овом филму, у којем играју Ибрахим Кома, Ненси Менса Офеи, Небојша Дугалић и други.

Посљедњи догађај који је на програму у суботу је промоција књиге о остварењима Срђана Карановића назване “Мало изнад тла - Срђан Карановић о својим филмовима”. Промоција ће бити одржана у хотелу “Мериот” од 19 часова. О књизи ће говорити редитељи Срђан Карановић, Стефан Арсенијевић и уредник књиге Мирољуб Стојановић.

- То је књига која представља разговоре између аутора и редитеља Срђана Карановића, говори о процесу настанка његових филмова и која је направљена у форми интервјуа. То је једно занимљиво издање, које ће бити значајно за све младе и наше ауторе који се баве филмом. Гости на промоцији биће и аутор књиге Стефан Арсенијевић, али и Срђан Карановић, велики филмски редитељ који иза себе има филмове “Вирџина”, “Петријин венац”, “Нешто између”, “Беса”, “Мирис пољског цвећа”... - истакла је Илићева.

Улаз на све је бесплатан, а позивнице је могуће преузети од 8 до 16 часова у просторијама Аудио-визуелног центра РС, који се налази унутар зграде Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана