Арсенијевић: Важно је да данас направимо филм о опроштају

Тањуг
Арсенијевић: Важно је да данас направимо филм о опроштају

БЕОГРАД - Редитељ Стефан Арсенијевић изјавио је данас да није могао да остане равнодушан посматрајући читаву мигрантску кризу ових година, као и да је сматрао да није у реду да се све то дешава, а да он прави филм о нечему сасвим трећем.

Арсенијевић је то рекао за Тањуг поводом свог најновијег остварења „Страхиња Бановић“, који говори о избјегличкој кризи.

Међународни наслов филмског пројекта гласи „ As Far As I Can Walk “ и изабран је за главни такмичарски програм 55. Међународног фестивала у Карловим Варима, који се ове године одржава од 20. до 28. августа. 

Филм ће се, заједно са 12 остварења из цијелог свијета, такмичити за престижну награду „Кристални глобус“ у овом атрактивном граду Чешке републике.

„Заиста сам пресрећан што ће наш филм имати светску премијеру на фестивалу А категорије какав је у Карловим Варима и то у такмичарском програму. То је нешто што редитељ може само да сања док ради филм. Истина, док смо снимали филм, имали смо велика надања, али никад аутори не праве остварења због фестивала“, објаснио је сценариста и режисер новог остварења. 

У аутентичној мелодрамској причи која је заснована на чувеној народној песми о Бановић Страхињи, главне улоге имају драмски умјетници на међународном нивоу - француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил, док је значајна улога припала Небојши Дугалићу. 

Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније.

Српски продуцент је Мирослав Могоровић испред куће „ Art & Popcorn “, у сарадњи са „компанијом „Cinnamon Fill”. 

Арсенијевић каже да је по њему рад у интернационалном окружењу ставља нове изазове пред умјетника, што је веома добро да се људи упознају за релативно кратко вријеме.

„Како смо сви уметници, филмаџије, некако смо на те околности и навикли. Свакако учешће страних глумаца обогаћује филм. Први репер нам је био да ли ће тај филм да буде довољно универзалан, разумљив и занимљив, а да не направимо нешто само за нас, локално. Жеља ми је да моје филмове гледају људи у целом свету“, истакао је Арсенијевић, који је „Страхињу Бановића“ припремао годинама. 

Како је истакао, Београд је био јако важна тачка на тој балканској - мигрантској рути, и мени је та криза по броју и својим размјерама највећа избјегличка криза послије Другог свјетског рата.

Осим Арсенијевића, сценарио потписује и колега редитељ Бојан Вулетић (ТВ серија „Породица“), као и француски аутор Никола Дукреја. 

У току истраживачког процеса за стварање сценарија за филм, Арсенијевић је упознавао мигранте и схватио да један дио њих заправо жели да остане у Србији, да ту настави свој живот, што га је пријатно изненадило, те је навео једног од њих који има амбицију да у Србији оствари каријеру фудбалера.

Српска премијера филма још увек није утврђена, за сада је фокус на свјетске фестивале, а редитељ мисли да би могао бити приказан на Фестивалу ауторског филма 2021 или на сљедећем, јубиларном 50. ФЕСТ-у 2022. 

Ко је Бановић Страхиња у новом филму, и да ли данас постоје хероји, једно је од питања које се намећу, а Арсенијевић истиче да је апсолутно главна ствар у филму ко су данас јунаци, хероји, ликови јуначких народних песама.

„Данас је то веома контраверзно питање. Тему женско неверство не гледамо често на филму, посебно не као опроштај. Гледамо филмове о освети, што је изгледа популарно, али о опраштању немамо прилику. Мислим да је веома важно и потребно да у овом тренутку направимо филм о опроштају“, закључио је награђивани редитељ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана