Анимирани класик “Ледено доба” слави двије деценије од премијере: Тихи почетак франшизе од три милијарде долара

Бранислав Предојевић
Анимирани класик “Ледено доба” слави двије деценије од премијере: Тихи почетак франшизе од три милијарде долара

ЛОС АНЂЕЛЕС - Када је на данашњи дан прије двадесет година анимирани филм “Ледено доба” стигао пред публику, нико осим његових аутора није вјеровао да присуствује стварању класика и почетку франшизе вриједне неколико милијарди долара.

Једноставно речено, некад и највеће ствари у филмској индустрији имају скромне почетке попут “Леденог доба”, мултимедијалне франшизе која је покренула “Блу скај” студио, зарадила милијарде у биоскопима, преживјела спајање “Дизнија” и “Фокса” и траје до данас.

Све је почело анимираном авантуром са симпатичним праисторијским животињама и изгубљеном људском бебом која је обавила солидан, ако не и револуционаран посао са 3Д рачунарском анимацијом, са довољно добрим резултатима на благајнама да оправдава наставке, што ће постепено створити једну од највећих анимираних франшиза свих времена.

Да буде занимљивије, “Фокс” касних  деведесетих није имао одјељење за анимацију осим малог “Блу скај” студија, који је радио ефекте за филмове као што су “Осми путник” и “Борилачки клуб” и чак се нашао пред продајом. Тренутак за промјену дошао је када је њихов кратки филм “Зец” био номинован за “Оскара”, нудећи прилику да аниматорска кућа направи дугометражни филм.

Продуцент Лори Форте и један од оснивача студија, Крис Веџ, донијели су сценарио за филм под називом “Ледено доба”, који је написао Мајкл Вилсон, и предложили да студио умјесто тога сними тај филм.

- Био је то изванредан сценарио и студио нам је рекао да ће нам га дати ако га можемо претворити у комедију. То је била наша једина прилика да урадимо оно што смо одувијек жељели - казао је Веџ.

Веџ је ангажован да режира заједно са Карлосом Салданом, уз писце Мајкла Берга и Петера Акермана који су укључени да појачају комичне елементе сценарија, који је првобитно био замишљен као традиционални 2Д анимирани филм са озбиљнијим тоном.

Умјесто тога, прерастао је у комедију са срцем која је у потпуности компјутерски анимирана. Уз глумачку екипу коју су предводили Реј Романо као Манфред, Денис Лири као Дијего и Џон Легузијамо као Сид, сви елементи су били на мјесту за филм који ће дефинисати “Фоксов” тријумф. Радећи против малог буџета од 59 милиона долара, филм “Ледено доба” је стигао у биоскопе 15. марта и дебитовао са 46,3 милиона долара, завршивши на крају са 176,3 милиона долара. На међународном плану пословао је још боље зарадивши још 206,8 милиона долара за укупно 383,2 милиона долара зараде. Успјех “Леденог доба” настао је као резултат доброг сценарија и жеље аутора да га претворе у стварност.

- Не вјерујем да ико има монопол над добрим идејама. Ако бринете о томе шта други људи раде, изгубићете фокус на свом послу. Осим тога, не такмичиш се ни са ким осим са собом. Други немају везе са тим да ли си направио добар филм или не - рекао је Веџ.

Потпуно непланирано “Фокс” је добио златну гуску која је на крају била одговорна за милијарде долара на благајнама у наредних 17 година. Само франшиза “Ледено доба” изњедрила је још четири наставка, који су зарадили 3,2 милијарде долара, а врхунац је би­о 2012. године са филмом “Ледено доба: Континентални судар” који је зарадио  879 милиона долара уз буџет од 95 милиона долара. 

“Дизни” је купио “Фокс” 2019. године, а у фебруару 2021. је потврђено да затварају студио “Блу скај”. Био је то тужан крај студија који је од ничег постао важан дио индустрије, али и разумљив с обзиром на капацитет “Дизнијеве” анимације. Ипак, иако је “Фокс” носио серијал, сада га “Дизни” оживљава серијалом “Ледено доба - Авантуре дивљег Бака”, одржавајући франшизу живом на потпуно нов начин након 20 година од дана када су један љењивац, тигар, мамут и беба први пут стигли у биоскопе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана