Анимирани филм “Свјетлосни” стиже у биоскопе 17. јуна: Прича о играчкама у далеком свемиру

Бранислав Предојевић
Анимирани филм “Свјетлосни” стиже у биоскопе 17. јуна: Прича о играчкама у далеком свемиру

ЛОС АНЂЕЛЕС - Анимирана прича о играчкама у далеком свемиру, у којој је главни лик Баз Свјетлосни, прича је смјештена у филм “Свјетлосни”, ново “Дизнијево” и “Пиксарово” остварење које у биоскопе стиже 17. јуна.

Ради се о спинофу и наставку легендарне франшизе “Приче о играчкама”, за коју је ове седмице објављена још једна најава.

За режију је задужен ветеран франшизе Ангус Меклејн, који је заједно са Џејсоном Хедлијем писао и сценарио, док глумац Крис Еванс даје глас главном јунаку, свемирском ренџеру Базу Свјетлосном, умјесто Тима Алена.

Први филм из франшизе “Прича о играчкама” лансирала је “Пиксар” на глобалну сцену, револуционисала анимацију и заувијек промијенила лице “Дизнијевог” бренда.

 Калифорнијски анимирани студио је растао из године у годину са филмовима “Потрага за Немом”, “Чудовишта из ормара”, “Воли”, али су каубој Вуди и ренџер Баз остали њихов препознатљив знак. Потом је 1999. године стигла “Прича о играчкама 2”, трећи дио приказан је 2010. године, док је четврти наставак приказан 2019. године. Ипак, како се примицала свом 30. рођендану, франшиза је полако губила корак у погледу квалитета, али и зараде, па су челници “Пиксара”, брзо реаговали и полако почели припремати терен за рестарт франишзе. Прво се појавила анимирана серија о авантурама свемирског ренџера База и Звјездане команде, једног од најпопуларнијих јунака матичне франшизе, да би потом почела продукција самосталног дугометражног филма, који ће се описати као наставак, преднаставак, ново покретање, осмишљавање или оживљавање добро познате приче.

Режисер и сценариста Меклејн каже да је био инспирисан старим научнофантастичним филмовима из седамдесетих и осамдесетих, али уз модерне технике анимације и осјећај за дух времена.

- Анимација је узела неколико визуелних лекција из свемирских оперских филмова, попут оних из франшизе “Ратови звијезда”, иако нисмо копирали никога, већ направили своју свемирску причу о играчкама - рекао Меклејн.

Сам филм заснован на позадинској причи из “Приче о играчкама”, у свемиру База Свјетлосног, гдје је Звјездана команда права организација, а Цар Зург права галактичка пријетња.

У новој најави приказани су Баз и његови пријатељи из Звјездане команде напуштене на ванземаљској планети, а титуларни херој случајно путује 62 године у будућност у покушају да им помогне да се врате кући, долазећи у сукоб са окрутним Зургом.

Док гледа своје пријатеље и породицу око себе како старе док он остаје истих година, Баз се утркује с временом с надом да ће све вратити на Земљу. Најава обилује бројним акционим секвенцама уз неоспорни шарм Криса Еванса у главној роли, док остале гласове дају Кеке Палмер, Дејл Соулс, Таика Ваити, Узо Адуба , Џејмс Бролин и други.

Серијал

Први филм из серијала био је први дугометражни филм који је направљен коришћењем компјутерски генерисаних слика. Произведени са буџетом од 520 милиона долара, филмови “Приче о играчкама” зарадили су више од три милијарде долара поставши 20. франшиза с највећом зарадом у свијету и четврта анимирана франшиза. Сваки филм је поставио рекорде на благајнама, а трећи и четврти су уврштени у 50 најбољих филмова свих времена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана