Анимирани филм “Аладин” изашао прије 30 година: Прича о правој љубави и похлепи

Илијана Божић
Анимирани филм “Аладин” изашао прије 30 година: Прича о правој љубави и похлепи

БАЊАЛУКА - Анимирани филм “Аладин”, који је причом о љубави, похлепи и грамзивости уз опојну магију Оријента освојио најмлађу публику и одрасле, настао је по мотивима приче о Аладину и чаробној лампи из збирке “Хиљаду и једна ноћ”, а снимљен и објављен је прије 30 година.

Овај анимирани филм снимљен је у продукцији Волта Дизнија 1992. године, а ова бајка је доживјела мноштво адаптација, од бројних мјузикала, позоришних представа до дугометражних остварења.

“Аладин и чаробна лампа” једна је од најславнијих прича из “Хиљаду и једне ноћи” откако ју је 1710. године Антоан Галанд укључио у ту славну збирку арапских прича.

Ова бајка и анимирани филм забавни су, али и веома поучни како за дјецу тако и за одрасле, јер подсјећају на заборављене вриједности.

Уживајући у топлим, веселим бојама и занимљивим илустрацијама принцезе Џасмин и сиромашног дјечака Аладина, његовог љубимца Абуа и авантурама са духом посматрамо причу о људској похлепи и покварености те о казнама које кад-тад сустигну оне који чине лоша дјела.

Посебну чар цртаном филму даје раскош и магија оријенталног свијета и маште у којем су могући летећи ћилими и чаробне лампе, духови који испуњавају жеље, али и бљештавило рубина, сафира и безбројног драгог камења.

Већина дјечака и дјевојчица престраши се на помен Џафара и огромне змије који желе да униште Аладина и Џасмин. И треба, јер овај анимирани филм показује шта су праве животне вриједности и учи нас да оне немају никакве везе са материјалним стварима и новцем и показује како пролазе они који желе да науде другима. Видимо да чаробни дух може да нас учини богатима или да нас одведе у небеска пространства, али не може да оствари оне жеље које се тичу љубави и породице.  

Малишани посматрајући Аладинове авантуре схватају да се ничије срце не може освојити лажима те да права љубав побјеђује све препреке, али и да се у животу најбоље ослонити на самог себе, на свој труд и рад.

Наставци

Цртани филм “Аладин” је освојио мноштво награда, а највише за албум са пјесмама из филма. Због толиког успјеха који је постигао, одлучено је да ће се направити још два додатна филма. Други филм носи назив “Аладин 2: Повратак Џафара”, док се трећи зове “Аладин 3: Аладин и краљ лопова”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана