Анимирани "Дизнијев" филм "Три прасета" настао прије 90 година

Илијана Божић
Анимирани "Дизнијев" филм "Три прасета" настао прије 90 година

БАЊАЛУКА - Прича о марљивости, одговорности и одрастању садржана у бајци "Три прасета" постала је једна од најпопуларнијих захваљујући анимираном цртаном филму Волта Дизнија који је први пут приказан прије 90 година.

Прва издања ове бајке воде поријекло из давног 18. вијека, али вјерује се да је прича много старија. Главни протагонисти су тројица браће, односно три прасета која имају истог непријатеља, вука који хоће да их поједе. Анимирани филм о три прасета, под називом "Три мала прасета" направио је велики успјех и стекао популарност, а освојио је и "Оскара" за најбољи кратки анимирани филм.

У цртаном филму мајка свиња послала је своја три прасета у свијет да живе сами. Будући да је најстарије прасе било свјесно да и њему и браћи пријети опасност од вука који хоће да их поједе, односно од невоља и опасности живота, упозоравало је своју браћу да буду опрезни. Међутим, средње и најмлађе прасе нису слушали старијег брата, били су лијени и вријеме су проводили у игри.

Тако је најмлађе прасе себи направило кућу од сламе, а средње прасе од гранчица. Најстарији брат је био највреднији, волио је да ради и гледао је у будућност. Направио је кућу од цигли.

Док су се млађа браћа играла не размишљајући ни о чему, старији брат је вриједно радио. Када је вук кренуо у свој поход, прво је свратио код најмлађег прасета, одувао је његову кућу, а најмлађе прасе је побјегло код средњег брата, у кућу од гранчица. Међутим, вук је лако одувао и кућу од гранчица јер није била довољно стабилна и није могла да спасе браћу од вуковог злог наума. Браћа су бјежећи од вука склониште пронашла код најстаријег прасета. Ту је вук наишао на ненадане препреке.

Кућу најстаријег брата није било лако одувати јер је била чврсто саграђена. Три прасета су се удружила те мудрошћу отјерала вука и спасила се. Вук на крају остаје жив, али поучен важном лекцијом, као и прва два прасета која су научила да се лијеност не исплати.

Ако боље погледамо, бајка и цртани филм "Три прасета" малишане, али и оне старије учи одговорности, мудрости и томе да треба да буду вриједни одмалена, да раде и себи обезбиједе сигурност. "Три прасета" су и прича о одрастању јер видимо да најмлађе прасе ужива само док се игра, не може да размишља ни о чему другом до о томе да је ситог стомака и да се игра. Средње прасе гради мало сигурнију кућу, али и оно воли првенствено да се игра. Они су дјеца у фази развоја у којој не могу да перципирају стварност и опасности, не плаше се ничега, док најстарији брат једини размишља о будућности, одговоран је и жели да се заштити од вука који је заправо симбол живота испуњеног опасностима и невољама с којима се сваки човјек бори. Најстарије прасе је вриједно, воли да ради и схвата да мора саградити свој свијет тако да у њему буде заштићено.      

Управо кроз авантуре три прасета увиђамо процес човјековог одрастања током којег се сусрећемо с бројним и различитим опасностима и увиђамо како стварамо одбрамбене механизме које касније надограђујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана