Андрић: Награда у Малмеу води мој филм у Берлин

Танјуг
Foto: arhiva

МАЛМЕ- Српски филм "Лето када сам научила да летим" у режији Радивоја Андрића, а заснован на истоименом роману Јасминке Петровић, освојио Награду Европске асоцијације филма за дјецу (ЕЦФА) која се додјељује најбољем европском филму на фестивалу БУФФ у Малмеу, потврдио је Тањугу редитељ Раша Андрић.

Цијењени редитељ напомиње да је у Малмеу феноменално.

"Много више од награде ми значи начин на који су деца из Шведске примила филм. У Малмеу живи 50 посто Швеђана а остали су из разних крајева света. Мислим да су на додели награ рекли да живе људи из 170 држава. Тако да је то баш велика мешавина различите деце . Било је као у Београду на премијери. Почело је тапшање на пројекцији у темпу музике пре него што је почео први кадар филма" каже Андрић и додаје да је у Малмеу било још шашавије него у Србији. "На крају филма је изгледало као да је рок концерт..

Сви су устали са седишта, бацали јакне, капе шалове у вис. На крају су ми тражили да им се потписујем хемијском оловком на подлалктице по кожи тако да сам сео и осећао се као рок звезда" казао је Андрић. Како је Тањугу Андрић потврдио награда из Малмеа води филм у програм чувеног Берлинског фестивала.

"Филм "лето када сам научила да летим биће приказан у Берлину у дечијој селекцији фестивала. Нисам вичан фестивалима .

Фестивал у Малмеу је прва већа филмска смотра на којој је приказан мој филм. У сваком случају добро је да филм буде приказиван на фестивалима како би што већи број људи и деце био у прилици да га види" казао је Андрић.

Жири који је ове године у Малмеу додељивао Награду Европске асоцијације филма за децу (ЕЦФА) у свом образложењу је написао: "Квалитет филмова који су се такмичили у нашој категорији је био веома висок, тако да није било лако одабрати најбољи, али је одлука коју смо донели једногласна. Наш победнички филм се истакао топлином, шармом, хумором и тоном - филм који се гледа са лакоћом, а није површан, филм који у гледаоцу буди задовољство и који садржи неколико важних порука за сву децу и младе

. Били смо импресионирани комплексним, уверљивим ликовима, мешавином релизма и налета маште, а пре свега сјајном главном улогом која је срце овог филма. Са задовољством додељујемо Награду Европске асоцијације филма за децу (ЕЦФА) филму "Лето када сам научила да летим".

Међународни филмски фестивал БУФФ основан је 1984. године и представља један од најзначајнијих Европских фестивала који су посвећени филмовима за децу и омладину из свих делова света. На овогодишњем фестивалу било приказано 118 филмова из 51 државе. Филм "Лето када сам научила да летим" се тренутно приказује у биоскопима широм Србије и до сада га је погледало више од 150.000 гледалаца у Србији и Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана