Андрић: Мој филм је пун доброте и љубави

Танјуг
Foto: Tанјуг

БЕОГРАД - Филм "Лето када сам научила да летим", рађен по истоименом роману Јасминке Петровић и у режији Радивоја Раше Андрића, биће премијерно 16. фебруара у Комбанк дворани,а редитељ наглашава да је његов филм пун доброте и љубави.

"Не могу се похвалити да сам ја био тај који је први видео да књига Јасминке Петровић има велики кинематографски потенцијал. То су урадили наши продуценти, који су на своју руку ступили у контакт с ауторком, нашли сценаристкињу и креирали сценарио, и тек тада су ме позвали", навео је редитељ Андрић на данашњој конференцији за медије.

Андрић наводи да је имао подjељена осjећања након што му је овај пројекат предложен - осjећај велике одговорности и напора, али му је било и драго што има прилике да ради на нечему што му је одмах привукло пажњу и што има потенцијала.

"Трудим се да сваки мој пројекат буде слојевит, а мислим да смо овде успели да истакнемо те слојеве који су постојали већ у књизи, у чак и већој мери", каже Андрић.

Ауторка Јасминка Петровић, чије је дело и прijе екранизације ушло у лектиру за седми разред основне школе, навела је да је филм тjера на плач због своје велике емотивности.

"Овај филм је веома дирљив, има у себи много доброте и љубави. То је оно што ја у њему видим", каже Петровић.

Она истиче да не треба упоређивати филм с њеном књигом.

"У неким тренуцима препознам неке сцене и реплике, али сматрам да су ово два потпуно различита медија. Књига је једно, представа друго, а филм треће и ту нема упоређивања", сматра Петровић.

Ауторка додаје да је након присуствовања снимањима научила да је јако тешко снимити један филм, нарочито јер је "Лето" снимано пре две године, током пандемије ковида која је активно диктирала правила у том пољу.

"У сваком тренутку сам осећала толико енергије, труда, доброте и љубави... Пресрећна сам. Сматрам да је идеја филма пренешена и да је веома важно да се овај филм гледа... Он шаље јаку мировну поруку, не говори о рату, већ о љубави и опроштају, а да бисмо наставили даље, морамо опростити једни другима и себи", каже Петровић.

Глумица Олга Одановић, која у овом остварењу тумачи лик бака Марије, рекла је да јој је ова рола међу омиљеним, као и да је она филму привржена на личном нивоу.

"Ово је један једноставан, топао, људски филм који се бави темама које занимају све нас, без обзира на животну доб", истакла је Одановић.

Одановић је додала да је била веома срећна већ када је добила позив за кастинг, а потом и улогу.

"Овај филм мени значи много и надам се да ће људе који га буду гледали подсетити на ствари које никада не треба да заборавимо. Те ствари нису тако претенциозне у овом остварењу, већ се осећају кроз његову атмосферу", каже Одановић.

По њеним речима, посебност филма је у томе што он причу приповеда кроз дечију перспективу јунакиње Софије.

Софију тумачи Клара Хрвановић, којој је ово прва велика улога.

"Сматрам да ће на премијери бити разних осећања, од буђења свести за последицама распада Југославије до среће... Мислим да ће публика бити врло задовољна, а и ја ћу", каже млада глумица.

Хрвановић наводи да је "сам процес снимања као авантура био веома забаван, али и напоран."

"Као и Софија, на снимање сам дошла с једном емоцијом, а отишла с другом. Некада је било толико забавно да сам заборавила да сам на снимању, а некада ми је то било веома напорно... Ипак, увек бих осећала љубав и радост", рекла је Хрвановић.

Продуцент Милан Стојановић навео је да је књигу Јасминке Петровић прочитао крајем 2015. године и да је плакао читајући је јер га је она дубоко погодила.

"Ова књига је права породична, а имала је и потенцијала за прави породични филм. Има слојеве и за децу и одрасле, и оба та слоја на читаоце имају пођеднако јак ефекат", каже Стојановић.

Продуценткиња Маја Поповић Миливојевић додаје да филм нема циљну групу, већ је намењен најширој могућој публици.

"Деца се радују авантурама девојчице Софије, а одрасли емотивно реагују на причу о њеном одрастању... Ово је једна универзална прича и верујем да породице могу да је гледају заједно, уживаће и смејати се", каже Поповић Миливојевић и додаје да је чак и током снимања филм изазивао веома снажне емоције.

Филм "Лето када сам научила да летим" започеће свој биоскопски живот дан након премијере (17. фебруара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана