Акциони класик “Умри мушки” поново у биоскопима: Вилис остао херој публике

Бранислав Предојевић
Акциони класик “Умри мушки” поново у биоскопима: Вилис остао херој публике

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни акциони филм “Умри мушки” поново је пуштен у биоскопе овог викенда, баш у вријеме празника као и давне 1988. године, када је Брус Вилис први пут зауставио терористе предвођене Аланом Рикманом у Накатоми небодеру.

Приказан у ограниченом издању у специјално одабраним биоскопима, филм је овог викенда зарадио милион долара, што појачава његову свјетску зараду на 142 милиона долара, тачно 35 година након што је први пут објављен. И давне 1988. године филм је премашио сва очекивања зарадивши око 140 милиона долара у биоскопима, уз буџет од 28 милиона долара, и постао класик те зачетник читавог поджанра акционих филмова. Такође, освојио је четири номинације за “Оскара”.

Добро позната прича се одвија на Бадње вече, када њујоршки полицајац наредник Џон Меклејн (Вилис) посјећује своју отуђену жену Холи Џенеро (коју глуми Бони Беделија) на њеном радном мјесту у Накатоми плази, џиновском ултрамодерном небодеру у Лос Анђелесу, како би покушао да спасе брак. Празнична атмосфера драстично се мијења када група европских терориста предвођена дијаболичним Хансом Грубером (Рикман) преузме контролу над зградом с намјером да украде милионске обвезнице. Једина непланирана ставка у добро планираној операцији јесте Меклејн који им се супротставља покушавајући да ослободи таоце и помири се са својом женом на вријеме за Божић.

Филм је постао иконичан због једноставне, али духовите и ефектне приче Џеба Стјуарта и Стивена Сојузе, динамичне Мектирненове режије, али прије свега због глумачких извођења двојице главних глумаца која су Вилиса претворила у акциону звијезду деценије, а Рикмену омогућила пробој у прву лигу Холивуда. До тада углавном познат по улогама у комедијама, Вилис је ролом обичног, уличног полицајца ухваћеног у ванредној ситуацији бриљирао у сваком кадру, док се Рикманов лик терористе Грубера сматра једним од најбољих негативаца у историји филма. 

Филм је један од кључних у жанру техно-трилера и дјело које је ревитализовало акциони жанр, углавном због свог приказа Меклејна као рањивог протагонисте од крви и меса, за разлику од мишићавих и непобједивих хероја филмова тог периода. Филм је током претходне три деценије стекао поштовање критике и публике, његове реплике се воде као култни филмски цитати, а иконографија попут Вилисове бијеле поткошуље постала је жанровски симбол. Ретроспективни коментари су идентификовали и анализирали његова бројна тематска значења, укључујући теме попут освете, искупљења, мушкости, родних улога и забринутости због страних утицаја на америчку културу.

Због амбијента често се назива једним од најбољих божићних филмова иако је његов статус божићног филма споран због употребе насиља и експлицитног рјечника.

Франшиза

Филм је створио франшизу која се састоји од наставака “Умри мушки 2” (1990), “Умри мушки са осветом” (1995), “Живи бесплатно или умри мушки” (2007) и “Добар дан за умри мушки” (2013) те видео-игара, стрипова и остале маркетиншке робе. Прва два наставка су имала солидне критике, док су друга два била сасјечена од стране критичара иако су финансијски прошли солидно. Појам “умри мушки” постао је својеврсни синоним за тешке ситуације са малим шансама за побједу уз бројне хумористичке моменте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана