“Aftersun” најбољи филм према оцјенама критичара на “Метакритику”

Приредила: Миланка Митрић/агенције
“Aftersun” најбољи филм према оцјенама критичара на “Метакритику”

БАЊАЛУКА - Филм “Aftersun”, који режирала Шарлот Велс према свом сценарију, према избору критичара и према подацима на сајту “Метакритик” изабран је за најбоље остварење у 2022. години.

У овој драми глуме Пол Мескал, Френки Корио и Селија Ровлсон-Хал, а филм прати причу о односу оца и кћерке, приказану кроз једно заједничко љетовање и неколико сјећања.

- Радња филма прати емотивно и носталгично путовање дјевојке Софи која се присјећа љетовања са својим оцем када је имала 11 година. Тридесетогодишњи отац Калум пролази кроз тежак период, носећи се истовремено с одрастањем и битним годинама своје кћерке коју не виђа често - забиљежено је о овом филму.

Филм је у Сједињеним Америчким Државама објављен 21. октобра прошле године, а у Великој Британији 18. новембра.

- Према критичарима, то је риједак филм који остаје у вашим мислима и након посљедњег кадра - назначено је на “Метакритику” о овом остварењу.

Према критичару “Гардијана”, филм говори о љубави и губитку и испричан је на такав начин да све дјелује као случајност, али није, јер режисерка је добро знала шта ради са својим начином представљања ове приче. С једне стране стоји отац, коме је одмор бијег од сопствених демона, а са друге кћерка, у осјетљивом периоду живота, у којем није могла да потпуно разумије све што се дешава. Разумијевање стиче у каснијем животном периоду, који је приказан кроз сцене у којима одрасла Софи прегледа старе фотографије и снимке, којима је забиљежен већи дио путовања с оцем.

- Филм је конструисан као лично присјећање, филтрирано кроз измаглицу сјећања одрасле Софи. Тензија између чињеница и фикције, између снимљеног и онога што је сјећање, привлачи гледаоца у дубоку драму, чинећи да се запита око сваког кадра, као да тражи трачке скривене истине која остаје неухватљива - биљежи критичар Марк Кермоде.

“Њујорк тајмс” биљежи да је ово запањујући и срцепарајући филм, док “Скрин дејли” истиче да је Шарлот Велс један од нових филмских гласова у Великој Британији који највише обећава.

Филм је на “Метакритику” забиљежио оцјену 95/100, уз позитивне критике, а критичари су посебно хвалили глумца Пола Мескала за његову изведбу.

ТОП 10

1. Aftersun

2. Tar

3. No Bears

4. All the Beauty and the Bloodshed

5. The Worst Person on the World

6. Hit the Road

7. Great Freedom

8. Мr. Bachmann and His Class

9. The Quiet Gril  

10. Return to Seoul

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана