48. ФЕСТ у знаку Бекима Фехмиуа: Био је симбол југословенства

B92
48. ФЕСТ у знаку Бекима Фехмиуа: Био је симбол југословенства

Београдски међународни филмски фестивал Фест одаће у 48. издању посебну почаст једном од највећих глумаца југословенске кинематографије Бекиму Фехмиуу (1936-2010), поводом деценије од његове смрти.

У знак сjећања на тог великана домаћег глумишта, 48. Фест најавио је ретроспективу Фехмиуових филмова, а његов лик имаће централну улогу и у визуелном идентитету фестивала, објављено је на сајту Феста.

Рођен као Албанац у Сарајеву, одрастао на Косову, студирао у Београду, а радио широм Југославије, Беким Фехмиу био је симбол југословенства и човек кога су безрезервно вољели и поштовали широм региона и у цијелој Европи.

Био је једна од ријетких фигура из јавног живота која се побунила против растућег национализма и братоубилачких ратова 90-тих, а свој протест исказивао је потпуним повлачењем из јавности.
 У јуну 2010. године у Београду окончао је живот хицем из пиштоља, а према његовој жељи, пепео је расут у ријеци Бистрица у Призрену на Косову, у којем је провео велики део дјетињства.

Фехмиу је остварио више од 40 улога у филмовима широм Југославије, али и у многобројним интернационалним продукцијама.

Био је први источноевропски глумац који је заиграо у холивудском филму за време Хладног рата - Авантуристима (1970) Луиса Џилберта. Сарађивао је са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном, а партнери на великом платну били су му Оливија де Хевиленд, Ава Гарднер, Дирк Богарт, Шарл Азнавур и друге свјетске звезде. Иако није успио да се пробије у Холивуду, остварио је значајну каријеру у европским артхаус продукцијама, а глумио је на чак девет језика.

Критичари и историчари филмске уметности оцијенили су га као глумца који је промјенио историју југословенске кинематографије, и то највише због улоге Белог Боре у једном од кључних филмова црног таласа – култном остварењу "Скупљачи перја" Александра Саше Петровића, које је награђено Гран пријем жирија у Кану, а Бекима је гурнуло у сам врх домаћег и европског глумишта.

Позориште је било његова велика љубав и управо у позоришту се његова каријера симболично и завршила - 1987. године, током извођења представе "Госпођа Колонтајн", Фехмиу је ишетао са сцене у знак протеста због запаљиве антиалбанске пропаганде која је почела да се шири државом.

Фехмиу је био инспирација и за фестивал "Мирдита, добар дан", који представља савремену косовску сцену у Београду и обрнуто, али га већ годинама прате и тензије.

48. ФЕСТ биће одржан од 28. фебруара до 8. марта под слоганом Скупљачи емоција, а како је раније најављено, највећа звијезда биће амерички глумац Џон Малкович, продуцент, драмски писац и редитељ, који ће примити и признање Београдски побједник за изузетан допринос филмској уметности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана