22 године од смрти хер Жике VIDEO

Агенције
22 године од смрти хер Жике VIDEO

Београд - На данашњи дан прије 22 године престало је да куца срце човјека без кога југословенска кинематографија не би могла да се замисли. Драгомир Бојанић је глумац кога највише памте по улози Жике Павловића из серијала филмова "Жикина династија", иако је Гидра био глумачка величина која је бриљирала и у много "озбиљнијим" улогама.

Готово да нема човека у региону кога Гидра није насмијао као Херр Жика, старији га сигурно памте и по улогама у партизанским филмовима, а има и оних који знају да је Бојанић снимао и филмове у Италији где је, између осталог, добио свој надимак Гидра - Змија.

Гидра је рођен Крагујевцу 13. јуна 1933. а живот га је већ у раној младости поставио пред највеће изазове, пошто је након Другог светског рата изгубио оба родитеља и остао сироче. Гидрина мајка Новка умрла је од туберкулозе, а када је глумац имао 9 година, стрељали су његовог оца Јоцу који је био официр српске војске.

Губитак породице није успио да сломи његов дух, па је у родном граду завршио средњу школу за прераду меса, воћа и поврћа.

Имао је и квалификацију стечену у СТШ Крагујевац за хемијско-технолошки одсјек. Након матуре, годину дана радио је у фабрици конзерви Црвена звезда, али је волио умјетност и сцену, те уписује Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, у класи Раше Плаовића.

Позориште

Био је члан аматерског позоришта Света Младеновић из којег је прешао у Крагујевачко народно позориште, чији је био дугогодипњи члан. Потом уписује Академију за позориште, филм, радио и телевизију и, као студент прве године почиње да игра Миткета у Народном позоришту у представи Коштана,остваривши прву велику улогу. Од 1964. до 1966. године био је члан Југословенског драмског позоришта у Београду.

Филм

Филмску каријеру започиње 1955. године епизодном улогом у филму Жике Митровића Ешалон доктора М., након које је услиједио богати кинематографски опус. Главне и веће споредне улоге је играо у више од тридесет домаћих филмова, а снимао је и у Италији. Под псеудонимом „Антони Гидра" (Антхонy Гхидра), Драгомир Бојанић је шездесетих година у Италији снимио десетак вестерна и акционих филмова. Надимак Гидра (Љхидра) у преводу значи змија.

За улогу у филму „Балада о револверашу" (1967) режисера А. Калтабијана добио је и награду.

На фестивалу у Пули 1974. године је освојио Златну арену за улогу партизана Тадије Чемеркића у филму Радомира Шарановића „Свадба" (1973) насталом према истоименом роману Михајла Лалића.

Иако је снимио велики број филмова, највећу популарност, широм СФРЈ, стекао је улогом Жике Павловића коју је, у десет дијелова филма „Луде године", играо од 1978. до 1992. године. Такође је остао познат и по улогом каплара Јанићија у филму „Марш на Дрину", Жике Митровића из 1964. године.

Телевизија

Највећу популарност на телевизији је стекао 1972. године, улогом мајстор Лалета у серији Мајстори. Такође је остао познат и по улози агента Микуле у серији Повратак отписаних из 1978. као и Крстивоја Крстића у популарној серији Врућ ветар из 1980. године.

Преминуо је 11. новембра 1993. године, у Београду, од рака јетре. Током лијечења био је на Војномедицинској академији у Београду.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана