Звоно за узбуну

Ведрана Кулага Симић

Бањалучка пословна зона “Инцел” већ дуже вријеме је под посебном лупом надлежних градских и републичких служби те бројних становника након што су се појавиле информације о присуству опасног уља на том подручју и посљедицама до којих може да доведе.

Ситуација је додатно закомпликована након што су радници једне фирме у том комплексу добили резултате ванредног љекарског прегледа у којем је потврђено да у крви имају одређених тешких метала далеко изнад границе која је постављена као дозвољена.

Иако се то не треба мијешати са случајем канцерогеног уља - пирален који је подигао на ноге Бањалуку и добар дио Републике Српске, ни под тачком разно не треба посљедње медицинске анализе оставити по страни јер се ту ради о људским животима.

Сваки педаљ “Инцела” мора бити детаљно прегледан. Ништа не смије бити изостављено јер за сада имамо само, јавно, податке о здравственом стању радника из једне фирме која послује на том подручју, али су они сасвим довољни да се схвати озбиљност ситуације.

Надлежне службе су на терену и тамо треба да остану док се цијели случај не приведе крају, све стави на папир и утврди ко све на том и ширем дијелу треба да буде санкционисан због опасности које вребају недалеко од центра града.

Јасно је да нису пале с неба. Јасно је да било доста пропуста који нису смјели да се деси, али десили су се. Зато сада треба да се носимо са посљедицама и дамо све од себе да се оне сасијеку у коријену прије него што штета још пусти своје коријење.

Тешки метали у крви теренских радника “БЦ Метала” су сасвим довољни да се тргну и они који су, можда, спавали све до сада. Нико не смије да се игра здрављем људи, односно радника ма гдје они радили.

Много посла надлежни још имају у “Инцелу”. Отворено је још питања у вези са степеном загађености земљишта на одређеним локацијама, одвожењем те исте земље на друга мјеста у широј градској и приградској зони, а налази крви радника су отворили и ново питање од којег су многи страховали. Они су кључни разлог више због чега треба утврдити све - од А до Ш. И податке до којих дођу објелоданити, а не гурати под тепих и скривати у ладицама.

Јавност очекује истину. С правом.

Очи бројних грађана су, са правом, упрте ка надлежним установама од којих очекују истину о томе да ли је њихово здравље угрожено због свих могућих опасности које вребају из земљишта.

Радницима који су “покупили” тешке метале треба пружити сву потребну помоћ, а сви бисмо вољели, и вјерујем да се и надају, да су први, али и посљедњи код којих су утврђена одступања те да се све то успјешно санира. Лоптица је у рукама надлежних на многим адресама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана