Звиздићеве опструкције

Жељка Домазет

Да БиХ није у стању да се договори ни у вези са новцем који јој се нуди из међународних финансијских институција, најбоље показује цијела ујдурма која се више од годину игра са сетом закона о акцизама.

Сви званичници ове земље, како ентитетски, тако и они на нивоу БиХ јасно су обећали највишим званичницима у свијету да ће испунити услове, усвојити повећање акциза и овој земљи омогућити да добије новац за изградњу похаране и похабане путне инфраструктуре.

Милиони којима нам се се већ одавно маше испред носа чекају да испуне обавезе, али како се у овој земљи до дате ријечи и обећања држи колико и до лањског снијега, сав тај новац биће усмјерен на другу страну, онима који знају да га узму.

Да апсурд буде већи, чак и они који су не тако давно здушно подржавали приједлоге сета закона о акцизама попут предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића данас су промијенили причу и тврде да такви приједлози нису добри и да им не могу дати подршку. Усаглашени приједлози које је доставио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање за Звиздића одједанпут нису добри и већ их данима држи у ладици, док јавности износи неаргументоване ставове како не треба да буду подржани. Упоредо са том опструистичком причом јавност замајава тврдњама како ова земља незаустављиво напредује на свом европском путу и да је под његовом диригентском палицом урадила више него икада раније.

Слушајући Звиздића и његове тврдње сви они који су напустили БиХ пожељели би да се врате у њу и осјете сва та благостања.

Али Звиздићеву маглу на сваком кораку демантује реалност у којој ова земља има најлошију путну мрежу у односу на све земље бивше Југославије и Европе, а младост незаустављиво бјежи у друге земље трбухом за крухом.

Сасвим је извјесно да ће БиХ изгубити обећана средства међународних институција, народ ће се и даље возити трошним путевима, а ова ће земља сваким даном све више постајати подручје које ће сви заобилазити у широком луку. Уосталом, тако то бива када се вјерује "Звиздићима" и њиховим обећањима. Неће нас уосталом изненадити ако од њега данас-сутра чујемо како се аутопутеви граде, само се то не види. Уосталом и то је БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана