Жртве и бројке

Жељка Домазет
Жртве и бројке

Поразна је чињеница да се ни послије четрнаест година у БиХ не знају тачно имена ни презимена, ни број жртава које су страдале у посљедњем рату.

Енормна средства међународне заједнице и буџетских корисника у БиХ су потрошена на којекакве комисије, институте и организације које су се бавиле овом проблематиком, а да ниједна од њих није јавности дала прецизан и утемељен одговор. Недопустиво је да још увијек ниједна државна институција нема тачне податке о томе ко, гдје и када је страдао, што је годинама стварало простор за разне манипулације.

Захваљујући раду Истраживачко-документационог центра Мирсада Токаче коначно ће сви они које буду интересовали подаци о броју жртава протеклог рата моћи преко видео снимка да дођу до онога што их буде интересовало. Токача и његови истраживачи установили су да је у прошлом рату страдало 99.000 људи од чега су њих 97.000 били директне жртве рата, док је око двије хиљаде евидентирано као жртве посљедица ратних сукоба. Очито је да је Токача својим пројектом за који није добио ни фенинга од државних институција, свима онима који су наводно истраживали, бацио рукавицу у лице.

Овим Токачиним пројектом који треба да поздраве сви добронамјерни, требало би да буде стављена тачка на многобројне манипулације бројкама страдалника којима је од почетка рата, па све до данас БиХ била затрпана.

Као очит примјер манипулација и политикантства Токача је навео "случај Aвде Палића" који је годинама као "НН" особа чекао на идентификацију и служио за различите политичке уцјене Републике Српске. Недопустиво је да и Институт за тражење несталих БиХ, од кога се много очекивало, очигледно ради под великим политичким утицајем.

Чудно је такође да се у двадесет и првом вијеку у коме се напредак технологије више не може ни пратити, процес идентификација траје по неколико година. Наравно, све то уз благослов политике и оних којима манипулације одговарају.

Да ли ће Токачин пројекат који ће објелоданити почетком новембра у Сарајеву, а касније и у другим градовима БиХ, коначно ставити тачку на вишегодишње манипулације бројкама и болом, остаје да се види. Aко тога не буде, БиХ ће и даље остати терен у коме ће сваки политикант моћи да маше бројем жртава како му падне на памет, све зарад дневнополитичког хира од којег ни народ ни они које је ратни ужас погодио најдиректније неће имати никакве користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана