Жртва и угледни грађани

Небојша Томашевић
Жртва и угледни грађани

Републику Српску ових дана потреса скандал у чијем је центру жртва малољетница из Братунца, а чији су актери високи функционери и угледни грађани - министар безбједности БиХ, замјеник начелника општине Сребреница, полицајци, наставници, па чак и вјерски службеник, који су осумњичени да су дјевојчицу сексуално искоришћавали.

Да ствар буде још гора, дјевојчицу је за новац уз присилу и злостављање, према извјештају сачињеном на основу истраге, нудила њена бака. Полиција је привела 16 људи, саслушала их, а послије тога њих 14 тужилаштво је пустило на слободу, а за двоје затражила притвор. Наравно, на правосудним органима је да у будућем периоду ријеше овај случај, виде ко је за шта крив, а ко не и да процесуирају и казне одговорне.

Оно што је, међутим, забрињавајуће и симптоматично у цијелој овој причи и што је многе узнемирило јесте чињеница да су бројни политичари и општински званичници одмах и без икаквих резултата истраге, почели да увлаче политику у овај случај. Трагедију малољетнице (треба ли рећи дјетета), која је започела када је имала само 15 година, нико и не спомиње.

Неколико локалних политичара одмах је потрчало пред камере како би се пожалили да је полиција претјерала у акцији и да није било потребе за "спектаклом". Тако потпредсједник Скупштине општине Сребреница Зулфо Салиховић рече да је МУП РС-а правио сензацију током хапшења замјеника начелника Сребренице Ћамила Дураковића, а начелник Сребренице Осман Суљић сматра да је "ангажован неоправдано велики број полицајаца" при Дураковићевом хапшењу.

Нису неки, наравно, изоставили ни то да напомену да је жртва (иначе Ромкиња из сиромашне породице са бројним проблемима) "особа девијантног понашања" која, ето, измишља приче, па ни да изнесу читаве теорије завјере иза којих наводно стоје политички интереси.

Сви се баве политиканством и сваљивањем кривице на полицију и окаљаним угледом осумњичених. Нико не помиње да је дјевојчица побјегла од куће у коју не жели да се врати, да је нађена предозирана, да се лијечила од задобијених повреда...

Нико се не пита ко је крив и ко је могао да реагује и раније, како дјевојчица не би постала жртва. Нико није истакао чињеницу да је упропаштен један млади живот. И нико није стао у одбрану дјетета, већ у одбрану угледних грађана, јер су угледни. A дјевојчица није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана