ЖРС, епизода 101, дан осми

Сандра Милетић
ЖРС, епизода 101, дан осми

Машиновође #Жељезница Републике Српске# не одустају од штрајка. Возови тако стоје већ осми дан, а милионску штету трпе и ЖРС и предузећа у РС којима је због тога отежано пословање.


Радници у Републици Српској, као и они у цијелом свијету, свакако имају право да траже оно што су поштено зарадили, имају наравно и право на већу плату, па и на штрајк. Међутим, свакоме ко је имало упућен у ситуацију у ЖРС у којима су само ове године небројено пута дизане разне #буне# јасно је да се овога пута баш претјерало. Јасно је то ако се у обзир узме само неколико чињеница.

Прије свега, иако машиновође ЖРС имају средњу стручну спрему, плаћене су за степен више и имају плату већу од 1.000 КМ, док референт са ВСС и највишим коефицијентом прима око 930 КМ са топлим оброком. Просјечна плата у ЖРС износи 666 КМ, што значи да су машиновође далеко боље плаћене од осталих колега из фирме и од многих становника Републике Српске.

Друго, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности и Самостални синдикат радника инфраструктуре ЖРС оградили су се од обустављања рада машиновођа, а надлежни су одавно истакли да је штрајк нелегалан.

Треће, машиновође од штрајка не одустају и не пристају на компромис, и према ријечима надлежних, траже нешто што је тренутно немогуће. Не показују штрајкачи ни најмањи интерес за наставак преговора са руководством ЖРС и проналазак рјешења.

Четврто, Влада РС је уложила милионе марака како би спријечила предузеће од пропадања и како би се исплатиле плате радницима, а све у нади да ће ЖРС почети да раде и зарађују.

Тражити на плату од 1.000 КМ мимо свих правила #исплату разлика у заостатку додатака на плату# од предузећа које грца у дуговима управо због разних таквих повластица и додатака и при томе направити још већу штету и том и другим предузећима и радницима у најмању је руку неодговорно и безобразно.

У сваком случају треба тражити одговорност због настале штете. Јер нико нема право да наноси штету ни фирмама ни другим радницима. Уосталом, радника који ће радити за 1.000 КМ, без повластица има на сваком кораку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана