Зрно наде

Милијана Латиновић

Талас поскупљења који је запљуснуо Републику Српску није заобишао ни сектор туризма, који је у протекле двије године осјетио најјаче ударце пандемије вируса корона.

Губитке су сабирали сви. На крају је ипак било добро, како је могло бити. Иако зараде нису биле као оне на које су навикли, хотелијери и други туристички радници сагласни су да су захваљујући пројекту туристичких ваучера избјегли потпуни слом.

Захваљујући ваучерима од 15. јуна 2020. до краја јуна прошле године становници Српске су се окренули домаћим природним љепотама. За неке многи нису знали ни да постоје, друге су откривали кроз путешествије од Бањалуке до Требиња.

И нема педља Републике на који није крочила нога бар понеког домаћег туристе, који је, што из радозналости, што из велике жеље или немогућности да отпутује даље, дошао да ужива у чарима природе. Туристички ваучери многима су уштедјели по неку марку и обезбиједили угодан одмор на домаћим дестинацијама.

Већина је коначно упознала све чари завичаја и своје отаџбине.

Домаће бање, планине, етно и еко дестинације и овог љета могле би бити хит, имајући у виду да корона и даље букти и да је за путовање до неких далеких дестинација и даље потребно далеко више новца.

Не само да су аранжмани скупљи, већ одлазак преко границе изискује и трошкове у вези са ПЦР тестирањем и ко зна шта све још.

А да би домаће дестинације заиста биле посјећене и да се у домаћим хотелима тражи мјесто више и овога пута биће неопходна подршка Републике. Грађани уз сву добру вољу и жељу да отпутују макар у други град или општину тешко да ће моћи сами.

Без туристичких ваучера онима који преживљавају од минималне плате или пензије одмор је мисаона именица.

У јеку поскупљења плате и пензије не могу да покрију потрошачку корпу, а камо ли да се нешто уштеди за путовања. Многи не само да не могу да отпутују десет дана на море или било гдје у иностранство, већ им и одмор на домаћим дестинацијама представља луксуз.

Због тога је важно да подршка туризму кроз ваучере поново заживи, а можда и да постане стална пракса. На тај начин нису на добитку само грађани који ће много лакше спаковати кофере ако знају да им је бар дио путовања плаћен. Пунија ће бити и републичка каса, јер ће новац бити трошен “код куће”, а не негдје преко гране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана