Зона забрањеног лета

Ведрана Кулага Симић

Историја људског рода саткана је, нажалост, од ратова, жртви и страдања. Из године у годину, на одређен дан, оживи сјећање на немиле догађаје из прошлости са којих се редовно пошаље порука за будућност - да се не заборави и не понови.

Таква порука ових дана послата је на бројне адресе из Јерменије гдје се обиљежава стогодишњица од стравичног страдања око милион и по Јермена у посљедњим данима Отоманског царства. У тим данима је, за данашњу Јерменију, почињен геноцид над њиховим прецима, али то мишљење не дијели Турска преко које води један од путева из Српске до јерменског стратишта. Тим путем, по позиву јерменских власти, кренуо је и предсједник РС Милорад Додик да се поклони жртвама, али је заустављен у бугарском граду Бургасу. Авион којим је кренуо ка Јеревану имао је, како је истакао и сам пилот, неопходну документацију за прелет до Јерменије, али је проблем настао како је требало да заплови турским небом. Ту су, на прву, турске ваздухопловне службе “спустиле рампу” да би је подигле тек када су послије вишечасовног чекања у Бугарској делегација РС вратила кући и слетјела на аеродром у Маховљанима.

Званичници из РС и раније су прелијетали преко Турске и то без икаквих проблема, па су догађаји од сриједе тиме сумњивији. Иако турска страна тврди да није било опструкција, све мирише да је лет саботиран и да је политика опет умијешала своје прсте.

Додик није стигао до Јеревана, а за то би по свему судећи могао да буде кључан његов недвосмислен став о дешавањима са почетка прошлог вијека када је извршен геноцид над Јерменима. Он је преточен и у Декларацију о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године коју је предсједник РС прије неколико дана упутио у Народну скупштину. Термин за који Турска не жели ни да чује највјероватније је био сјеме за дипломатски скандал у режији турских власти.

Једнаку тежину има и чињеница да је некоме забрањено да се поклони недужним жртвама у Јерменији. То би био у најмању руку гест какав је виђен прије неколико дана када је управо Додик положио вијенац на спомен-обиљежју пострадалим Бошњацима у Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице и поклонио се жртвама. Тиме је недвосмислено послао поруку да је свака недужна жртва једнака, али се то очито не уклапа у политике појединих центара моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана