Зона Сумрака

Милан Вујић

Локална управа у Градишци због велике потрошње струје одлучила је да се обрачуна сама са собом тако што ће направити резове и подсјетити грађане на вријеме деведесетих година прошлог вијека када су многи градови били у мраку, а све то назвали су акцијом "програм уштеде јавне расвјете".

 "Експерти" се, ипак, нису досјетили, али ни покушали да нађу неко друго рјешење, на примјер да уграде регулаторе који би јавну расвјету гасили од поноћи па до пет часова. Расвјета се пали и гаси у кутијама, па се често дешава да расвјета дању ради, а навече влада мрак. Али све у сврху уштеда.

Одлучено је да се као привремено рјешење у свим улицама на подручју општине искључи једна фаза, односно да се свака трећа свјетиљка извади.

При томе нису водили рачуна да је у неким улицама потпуни мрак, па су многи становници док ходају са батеријским лампама почели да збијају шале на свој рачун, јер им је тако лакше да, како кажу, преживе "зону сумрака".

Има и оних којима је ово искључење расвјете "помогло да се врате" у деведесете године прошлог вијека, па се питају колико још треба да прође година да би њихове улице изгледале као да је 2013.

Општинари су такође одлучили да се супротставе и "крадљивцима" струје тако што ће формирати екипу "шпијуна" који ће обилазити јавну расвјету и хватати све оне који покушају да заврну сијалицу или покушају нелегално да се прикључе на уличну расвјету.

Зато би сви који пожеле да побјегну из мрака, који је добро познат из деведесетих година прошлог вијека, требало да знају да би могли бити кажњени.

Оно што је још занимљивије јесте податак да се годишње за јавну расвјету на подручју Градишке потроши око 556.000 КМ. Ове године се надају да би са уштедом могло доћи до цифре нешто мање од милион марака, па се многи питају колики би рачун био да се не штеди?

Многи грађани се питају шта је сљедећа мјера штедње, да ли ће се градска фонтана угасити јер троши много воде?

Становници Градишке ће у потпуном мраку дочекати да за десетак дана њихове комшије уђу у ЕУ.

Колико ће то утицати на безбједност учесника у саобраћају на тим врло прометним путевима послије 1. јула није наведено у градском програму штедње на јавној расвјети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана