Знате л' ону нашу

Жарко Марковић
Знате л' ону нашу

Смрт Боре Ђорђевића показала је цијелом дуњалуку да наше добре и поштене комшије воле само оне Србе који мрзе што су Срби.

Ову реченицу написао сам на мрежи “Икс” као реакцију на најбљутавије и најогавније коментаре из Сарајева и Загреба, дијелом и из Београда и Новог Сада, на вијест о смрти фронтмена “Рибље чорбе”, легендарног музичара, понајбољег пјесника међу рокерима, симбола једне ере југословенског рока која се његовим одласком, кажу они мало боље упућени, сада и завршила.

У тим коментарима готово нико није се дотицао Бориног пјесничког опуса, стихова који су обиљежили живот цијелих генерација и музике која је кроз деценије постала ванвременска и која ће још деценијама бити слушана као да смо још у 1978. или 1988.

Не, једина њихова референца били су Ђорђевићеви политички ставови, или, како написа Рамбо Амадеус, “кафански национални занос који је трапаво пренио у јавни простор”. Исти тај Рамбо ког пљувачи Боре Ђорђевића често сматрају за великог космополиту, човјека који је био противник рата у бившој Југославији и слично, навео је и да Ђорђевић није био у стању мрава да згази, а камоли некога мрзи.

Но, сад не ваља ни Рамбо. И њему ће вјероватно наћи да је некакав “ћетник”, националиста, балван.

Написа један на “Иксу” да Бору нико не мрзи што је Србин, већ што је подржавао идеологију која му је “направила рат у кући”. На питање када је то Бора подржавао Алију Изетбеговића рече да “покушај ироније није успио”.

И то је једна одлична, сјајна слика стања ствари.

Ђорђевићу је могуће приписати свакакве будалаштине, али то да је био лик који подржава идеологију рата и страдања истовјетно је глупо као кад би за поменутог Изетбеговића навели да је државник и миротворац.  

Нешто друго је овдје много битније од тога.

Сав тај несрећни шљам са којим смо принуђени да дијелимо животни простор већ деценијама има усвојену “идеологију” по којој одређују ко је добар Србин, а ко је “ћетник”. На страну то што такви благе везе немају ни ко су четници ни то да Србе баш и не вријеђа много кад их тако назовете.

По тој матрици, што је кључно, Србин је добар само ако је добитник признања Бундестага.

Е, па, не ваља вам “идеологија”, рођаци. Него, знате л' ону нашу: “Не волим те, Алија”? 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана