Знање под упитником

Ведрана Кулага Симић

Да од одговорности на нивоу БиХ нема “о”, поново је потврђено у збирном извјештају о оцјењивању државних службеника, гдје је подвучено да неки, ни послије неколико ургенција и закључка Савјета министара БиХ, нису на назначену адресу послали пресјек знања и стручности својих сарадника.


То није од јуче. То се понавља већ дуже вријеме, а један од разлога за то је чињеница да ниједан од надлежних у спорним институцијама није кажњен за такво понашање, нити је јавно објелодањено о којим адресама је ријеч.

Тако је и ове године (не)знање на стотине службеника, чији рад плаћају сви порески обвезници у овој земљи, остало скривено и зато имају пуно право да се питају да ли ти неки уопште и долазе на посао, те да ли тек, с времена на вријеме, ураде неки посао од којих сви треба да имају користи.

Јавна управа је сфера у којој се троши највише новца у БиХ. Само за плате и накнаде службеника и осталих запослених у министарствима, агенцијама и другим институцијама на нивоу БиХ годишње одлази више од 600 милиона марака, што је, уз рачуне са осталих нивоа, енормно за малу земљу каква је БиХ.

Осим тога, досадашња реформа јавне управе у БиХ прогутала је милионе и милионе марака, а очекиваних резултата на терену још нема. Као што нема ни оцјена резултата свих службеника у институцијама у Сарајеву, Мостару, Бањалуци...

Оправдана је бојазан, али и поједине тврдње да нам, из одређених фотеља, капе кроје они који немају појма о пословима који су им повјерени, а подаци да многи руководиоци не достављају извјештаје о оцјењивању службеника додатно буде сумњу да је нечије знање под упитником.

Тако ће и остати док неко не буде присиљен да испуни своју обавезу, али то ћемо, по свему судећи, још почекати.

Од укупно 66 институција, њих 52 у посљедње вријеме шаљу резултате рада службеника који су под њиховим кровом, а од осталих нема ни слова. И то се мора промијенити. Или самовољно или под одређеним санкцијама. Овакво стање је, једноставно, неодрживо.

Стање у јавној управи мора бити подигнуто на знатно виши ниво, ако БиХ жели да напредује у сваком погледу.

И један лош резултат може да поништи све претходне који су били добри и зато је потребно да под лупу буде стављен свачији рад, знање и стручност, без освртања на пут којим је дошао до државних јасала.

У јавној управи има стручних људи који знање и способности желе да дају за јавно добро, али таквих треба више.

Све столице су одавно попуњене, а један од начина да они који знају посао дођу и помогну јесте да они који не задовољавају устану и оду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана