Знање на климавим ногама

Данијела Бајић

Прво полугодиште ове школске године у основним школама у Српској мање основаца завршило је са одличним или врло добрим успјехом у поређењу са претходном годином.

Највише је оних који се држе "златне средине", а када би се сад оцјене закључивале, сваки 12. основац завршио би на поправном.

Оваква ситуација ће се, према ономе што се дешавало и раније, до краја школске године свакако поправити, али упућени упозоравају да се ђацима код закључивања оцјена неријетко гледа кроз прсте, нарочито пред крај образовања у основној школи.

Тако су и пролазност и оцјене веће него што би требало да буду, не треба се чудити томе што све више ђака упише средњу школу, а да при том не зна таблицу множења, па ни сабирање вишецифрених бројева.

Не мањка ни оних који имају проблема са елементарним познавањем историје и географије, књижевности и правописа...

Зато није изненађујуће то што је прво полугодиште у трогодишњим школама са негативном оцјеном завршила готово половина ученика, а за похвалу нису ни ђаци у четворогодишњим стручним и техничким школама.

И они ће, нема сумње, поправити оцјене, али колико ће њихове оцјене заиста бити мјерило знања које су са собом понијели из школских клупа, знаће само они и наставници који су их оцјењивали, јер гледање кроз прсте не заобилази готово ниједну школу.

Зато је ранијих година било случајева да факултет покушају да упишу, па чак и упишу и заврше они који немају појма ни о ономе што су требали да науче још у основној школи.

Због ученика који су жељни знања, али и просвјетних радника који се залажу да их нешто науче, потребни су строжи критеријуми приликом оцјењивања.

Наравно, не треба дјецу обарати или им давати ниже оцјене од заслужених само да би се демонстрирала строгоћа, али није у реду ни да се петице дијеле тек тако.

Проблем великог броја негативних оцјена на полугодишту до краја школске године може се успјешно ријешити само истрајним радом и редовном комуникацијом са дјецом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана