Знакови поред пута и успутне поруке

Сања Влаисављевић
Знакови поред пута и успутне поруке

Прије пар мјесеци путујући према Херцеговини примијетила сам да су називи свих мјеста кроз које сам пролазила као и путокази пребојени црним спрејем. Написала сам о томе пар редака у некој од колумни. Прије пар дана прочитах штуру, готово агенцијску вијест у сарајевском "Ослобођењу" у рубрици Вијести. Не би било ништа спорно да у једној дневној новини уистину читамо агенцијске вијести, али како је ријеч о дневној новини у којој се свакодневно коментира све и свашта, идеологизира о свему и свима, онда је овако објављена вијест заиста заслужила да буде мало детаљније анализирана.

Текст почиње: "Непознате особе су по тко зна који пута уништили ћирилична слова на цестовним знаковима изражавајући тако нетрпељивост према писму које користи српски народ у БиХ. О овој појави треба озбиљније повести рачуна, санкционирати одговорне и апелирати на грађане да се суздрже од оваквог облика испољавања националне нетрпељивости..."

Е текст не почиње нити случајно тако него овако: "Уништавање новопостављених саобраћајних знакова с натписима на ћирилици и латиници у БиХ изражено је у оним мјестима гдје живи несрпско становништво, и у ФБиХ и у РС-у, изјавила је портпарол Путева РС-а Наталија Попадић." Зашто је ово и којим поводом изјавила портпарол Путева тешко је из текста сазнати, наиме немогуће. Но ако занемаримо разлоге због којих је уредништво одлучило објавити овај недоречени текст-информацију, немогуће је превидјети чињеницу да се кроз цијелу БиХ могу видјети префарбани натписи на којима је уништен сваки траг ћирилице. Да ли је овдје посриједи неки изљев бијеса неодгојених особа или се иза ове појаве која траје крије једна сасвим друга порука? Да ли је ову изјаву требао дати представник Путева РС-а или је било за очекивати да ће одговорни у Федерацији апелирати да се ова појава заустави? Да ли је могуће да овај вандалски чин није за протеклих годину дана нитко примијетио из слободарских медија Сарајева, оних медија који се не боје никога и ничега и свима све у лице сасипају? Нема те особе која није излазећи из Сарајева примијетила осакаћене прометне знакове. Да ли смо могли чути глас бораца за права грађана овим поводом? Да ли је икому засметало што је једно легитимно писмо у БиХ "оцрњено" и избрисано? Нажалост нису то примијетили ни горљиви заговорници цјеловите БиХ. Или можда јесу, али та њихова цјеловитост сасвим искључује ћирилицу? Да ли су све оне грађанске опције Сарајева имале овај проблем на једној од својих сједница и томе обавијестили јавност? Нису, јер то су они исти људи који забрањују одавање спомена убијенима у Сарајеву понављајући по тко зна који пут да је Сарајево град под најдужом опсадом у повијести. Но, да ли чињеница о опсади даје за право било кому да повређује другима основна људска права? Свакако да не даје.

Вратимо се поново тексту у "Ослобођењу". У њему, читајући га даље, сазнајемо како су уништени знакови, наведен је назив једног мјеста - Козарац (сиц!) у којему су уништени знакови и коначно колика је штета начињена овим недјелима (око 50.000 КМ). Наведене информације је (немојте се изненадити!) одједанпут дао "водећи инжењер безбједности саобраћаја у Дирекцији цеста ФБиХ". Откуда сада мишљење овога човјека, немогуће је докучити у овом кратком тексту. Aли, да ли је питање уништавања ћириличних натписа на знаковима поред пута питање о којему треба да брину Путови и цесте, као да је ријеч о неком пуком одрону земље, или је овај проблем ипак много више политички проблем? Формално гледано, неће политичари поправљати путоказе и знакове, али суштински хоће уклањати узроке уништавања националних обиљежја, што није нимало безазлена ствар. Или ће можда потицати овакве активности грађана БиХ? Стога, било би крајње вријеме да се чује глас демократа из Федерације и оштра осуда овога вандализма. Уколико се и даље буде шутјело о томе, бити ће то јасна политичка порука из Федерације.

И да не заборавим, латинице и те како има у РС и Бањалуци посебице. Што не би и било када су и ћирилица и латиница легитимна писма у овој земљи. И што ћирилице и латинице не би било посвуда о овој земљи уколико претпоставимо да обиљежја других нису провокација, него реалност. Кому ли само смета ова реалност, њима или нама?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана